Helyi gazdaság

2023.06.01. 09:00

Elkezdődtek a beruházás előkészítési munkálatai

delmagyar.hu

Tovább fejlődik Zákányszék kerékpárút-hálózata. A jövőben Bordányig lehetne elbiciklizni a faluból. Fotó: Karnok Csaba

400 millió forintos pályázati pénzből épülhet kerékpárút Zákányszéken, ami a Bordánnyal köti majd össze a települést 2025 végén. A két falu lakóinak régi álma teljesül ezzel a beruházással, ami a Széchenyi Terv Plusz programban valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásában. 

A cél egy Zákányszék községet Bordány községgel összekötő kerékpárút építése. A két falu közötti távolság nem nagy, kocsival néhány perc alatt megtehető, kerékpárral viszont még nem a legbiztonságosabb. de ennek hamarosan vége. A mintegy 6,3 kilométer hosszú kerékpárút az 5432. jelű összekötő út mentén kapcsolná össze a településeket. Ebből a zákányszéki szakasz a település központjától Zákányszék és Bordány település határáig tartó, mintegy 3,5 kilométeres szakasz. 

A közlekedők biztonságának növelése érdekében megvilágított gyalogátkelőhelyet is építenek a Dózsa György és Petőfi Sándor utca kereszteződésénél. A beruházás további célja, hogy a projekt eredményeként előnyben részesüljenek a környezetileg fenntartható közlekedési módok, és egyetlen fenntartható közlekedési mód se kerüljön a projekt által hátrányosabb helyzetbe a fejlesztést követően a beruházást megelőző állapothoz viszonyítva. Magyarul, hogy többen járjanak biciklivel.

Idén még csak a beruházás előkészítése történik: kiviteli tervek készítése, kapcsolódó hatósági és közbeszerzési eljárások lebonyolítása, szerződéskötések. Mire elkészül, még odébb lesz. 

A kerékpárút befejezésének a határideje 2025. december 31.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában