Fackelmann István szerint ezzel megmenekült a tanyavilág

2023.06.14. 16:20

Kútamnesztiáról döntött a parlament

Döntött a parlament a vízgazdálkodási törvény módosításáról: egyes kutak mentesülnek az engedélyeztetési kötelezettség alól. Fackelmann István ásotthalmi polgármester szerint ez a Mi Hazánk és Ásotthalom érdeme.

Arany T. János

Egyesek fellélegezhetnek. Nem kell engedély a 2024 előtt engedély nélkül fúrt, 50 méternél nem mélyebb háztartási kutakra, erről döntött kedden a parlament. Illusztráció: Karnok Csaba

A lényeg, hogy a 2017-ben kezdődött ellenállásunk az igazságtalan szabályozás miatt sikeres volt. Ha már az állam nem gondoskodik a feladatáról, nem vezetik ide a vizet, de mi megoldjuk a vízellátásunkat saját magunk az állam helyett, akkor ahelyett, hogy ezt megköszönnék, még büntetni akartak minket. Óriási siker, amit most elértünk

 – kommentálta Fackelmann István, Ásotthalom alpolgármestere és a Mi Hazánk Szegedi elnöke a parlament keddi döntését.

50 méternél nem lehet mélyebb

A parlament kedden döntött a vízgazdálkodási törvény módosításáról, amelynek értelmében egyes kutak mentesülnek az engedélyeztetési kötelezettség alól. A 2024. január elseje előtt engedély nélkül létesített, 50 méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget el nem érő háztartási kutak mentesülnek az engedélyeztetési kötelezettség alól. A törvény rögzíti, hogy a kormány feladata az ország területének tudományos szempontok alapján történő felmérése és vízkészletvédelmi országtérkép készítése, amely meghatározza a vízkészletvédelmi szempontból kockázatos és kockázatmentes területeket. A térképet első alkalommal augusztus 31-ig kell közzétenni.

Vízkivétel és a vízutánpótlódás

A kockázatmentes területeken a mezőgazdasági célú, 50 méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kút létesítését az engedélyköteles körből átsorolták a bejelentésköteles körbe. A 2024. január 1. előtt létesített, az imént említett paramétereknek megfelelő mezőgazdasági kutak fennmaradásához sem szükséges vízjogi engedély és bejelentés sem, ugyanakkor a kút üzemeltetője felelős azért, hogy a felszín alatti vizet csak olyan mértékben vegye igénybe, hogy a vízkivétel és a vízutánpótlódás mennyiségi egyensúlya minőségi károsodás nélkül megmaradjon.

A Mi Hazánk és Ásotthalom segített

Meghatározták háztartási vízigényt is: ez az évi 500 köbmétert meg nem haladó mértékű vízhasználat, amelynek célja természetes személyek ivóvízellátása, vagy személyes és a háztartás vezetésével összefüggő vízszükségletének biztosítása.

Megmenekült a tanyavilág. Az eredeti szabályozás tönkretette volna a tanyavilágot, ahol másképp nem megoldott a vízellátás. A létesítési engedélyek milliós költségét senki nem tudta volna kifizetni.  A Mi Hazánk és Ásotthalom rengeteget segített az egész országnak azzal, hogy az aláírásgyűjtéssel mi kezdeményeztük az igazi társadalmi egyeztetést, amelynek most látszik, meg is lett az eredménye

 – tette hozzá Fackelmann.

A lényeg
Az új előírás szerint azok a kutak mentesülnek a hivatalos eljárás alól, amelyek mélysége nem haladja meg az 50 métert; nem érintik az első vízzáró réteget; háztartási és mezőgazdasági használatra szolgálnak; és vízkészlet-védelmi szempontból nem védendő területen találhatók. A 2024-től életbe lépő könnyítés azokra is vonatkozik, akik új kutat létesítenének, és azokra is, akik korábban engedély nélküli, vagy a kiadott engedélytől eltérő kutat üzemeltetnek.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában