Helyi gazdaság

2023.06.21. 17:28

Nincs gond a Maros-parti strand vizével – Galéria

Csak egy tavalyi, szezonon kívüli, áradás idején történt mintavétel kedvezőtlen eredménye miatt kapott kifogásolható besorolást a Maros-parti strand vize – derült ki, amikor utánajártunk. Az idei mintavétel már sikeres volt, minden engedély megvan a fürdőzéshez, csak a vízszintnek kellene csökkennie a tilalom feloldásához.

Szabó Imre

A Maros-parti strand már nyitva van, de fürödni még nem lehet a folyóban. Fotó: Szabó Imre

A Maros-parti az egyetlen szabadvízi fürdőhely Csongrád-Csanád vármegyében, amelynek vize kifogásolható minősítést kapott az Európai Unió értékelési rendszere alapján – írtuk meg nemrégiben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tavalyi összesítése szerint az országos helyzetkép egyébként nagyon kedvező: a hazánkban nyilvántartott 279 fürdővíz közül 176 kiváló, 58 jó és 11 tűrhető minősítést kapott. Kifogásolható kategóriába a makói strandon kívül szerte az országban csak kettő került, a soltvadkerti Vadkerti tófürdő és a tiszakécskei Tisza-parti strand került.

A Maros-parti strand kedvezőtlen minősítése annak tulajdonítható, hogy a tavalyi mintavételek közül egynek az eredménye nem volt megfelelő, ez azonban a strandszezon idején kívül, egy áradásos időszakban történt, amikor a folyó valóban hoz mindenféle rendkívüli hordalékot

 – mondta el a Délmagyarországnak Fekete Tibor, a strandot üzemeltető városgazdálkodási divízió helyettes vezetője. Hozzátette, az idei évben már volt mintavétel, és annak az eredménye megfelelő volt. Hamarosan újabb is lesz.

A strandon azonban – mint meggyőződtünk róla – továbbra is tilos fürödni. Ennek azonban nem a vízminőség az oka, hanem a Maros egyelőre magas vízállása.

Akkor tudjuk a vízbe vezető lépcsőt a helyére illeszteni, illetve a fürdőhelyet bójákkal kijelölni, ha a vízszint 120 centiméter alá apad 

– magyarázta. Erre még várni kell, ezért van kint a tábla, illetve a fürdőzőhely szokásos lejáratánál a korlát. De egyébként a nyitáshoz megvan szükséges engedély és felszerelés, úgyhogy csak a természeten múlik, mikortól lehet fürödni. A strand egyébként látogatható, a belépés továbbra is ingyenes. Lehet sportolni, vannak kihelyezve nyugágyak, nyitva vannak a büfék és a kalandpart is fogadja vendégeit – ez utóbbi iránt, mint tapasztaltuk, nagy az érdeklődés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában