Csak vagyonkezelésbe adnák a kért oktatási intézményeket az egyházaknak

2023.06.06. 18:29

Vásárhely szembe megy a törvénymódosítással

Bár törvény született róla, Hódmezővásárhely mégsem adja át ingyenesen az egyházaknak az általuk használt épületek tulajdonjogát, hiába kérték. Csak vagyonkezelésbe kaphatják meg a kérvényezők azokat az épületeket, amelyeket jelenleg is nevelési-oktatási célokra használnak.

Kovács Erika

A Petőfi utcai iskola ingyenes tulajdonba adását az ótemplomi reformátusok kérték. Fotó: Kovács Erika

Az 1997-es, úgynevezett egyházi törvényt módosította az Országgyűlés, amely lehetővé tette, hogy az egyházi nevelési-oktatási intézmények fenntartói ingyenesen tulajdonba kérjék azokat az önkormányzati vagy állami ingatlanokat, ahol a tevékenységüket végzik. Ezt idén február 28-áig kellett jelezniük a tulajdonosok felé.

Öt intézményt kértek

Hódmezővásárhelyen a megadott határidőig az Ótemplomi Református Egyházközség a Szék utca 3-5. (Aranyossy iskola), illetve a Petőfi utca 6. szám alatti épületre, a Szent Domonkos Rendi Nővérek a Liszt iskolára, illetve a Virág utcai Óvodára, a katolikus egyház pedig a kertvárosi iskolára nyújtotta be igényét.

A legutóbbi közgyűlésen kiderült, az önkormányzat mindhárom egyházi szervezettel tárgyalt, amelynek eredményeképpen a katolikusok elfogadják, ha az önkormányzat a tulajdonjog ellentételezés nélküli átadása helyett adásvétellel, vagy vagyonkezelésbe adással élne. A másik két egyházzal nem sikerült az önkormányzatnak megállapodásra jutniuk. Petrovics György aljegyző a közgyűlésen elmondta, a város álláspontja szerint az Alaptörvény és az Európai Unió Alapjogi Chartája elveivel is ütközik a törvénymódosítás. Az önkormányzat tulajdonban kívánja tartani továbbra is az épületeket.

Vagyonvesztésre hivatkoztak

Kis Andrea volt alpolgármester a törvénymódosítást rablásnak nevezte, ő a vagyonkezelési szerződést tartja megfelelőnek, mert így a város „rálát” az ingatlanokra.

Az egy dolog, hogy a városvezetésnek tetszik vagy sem az országgyűlés döntése. Ha az önkormányzat be akarja tartani a törvényt, a kért épületek tulajdonjogát át kell adni. Nem értem a félelmet, ugyanis mind a nővérek, mind a reformátusok iskolaként, illetve óvodaként kívánják hasznosítani az ingatlanokat, ahogy tették eddig is. Ha ez megváltozna, a tulajdon visszaszállna az önkormányzatra

 – mondta Benkő Zsolt képviselő. Válaszában Márki-Zay Péter azt mondta, polgármesterként elsődleges feladata a város vagyonvesztésének megakadályozása.

Sem ingyen, sem pénzért

Cseri Tamás fideszes képviselő azt mondta, milliárdokkal nőtt volna a város vagyona, ha nem hiúsul meg a tudásközpont, a Bethlen és a Németh László gimnáziumok fejlesztése.

Végül a közgyűlés Márki-Zay Pétert támogató többsége Kis Andrea módosító javaslatára megszavazta, hogy sem ingyen, sem pénzért nem adják át a kért épületek tulajdonjogát, csak vagyonkezelésbe adják át azokat az egyházaknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában