Helyi gazdaság

2023.07.30. 15:23

Átadták a megújult egészségházat Nagylakon - Galéria

Vasárnap délelőtt átadták Nagylakon a kibővített, korszerűsített egészségházat, amelynek felújítására a falu 46 milliós pályázati támogatást nyert. Ez volt az elmúlt évek legfontosabb beruházása a határmenti községben.

Szabó Imre

A megújult épületegyüttes a lehető legjobb körülményeket biztosítja a gyógyuláshoz a nagylakiaknak. Fotó: Szabó Imre

Öröm, csoda, nagyszerű érzés 

– mondta Kardos Márta – aki 2012 szeptembere óta Nagylak védőnője – a Délmagyarországnak a falu megújult, kibővített egészségházáról, amelyet vasárnap délelőtt adtak át. Úgy értékelte, ez nagy előrelépés, hiszen amikor a faluba került, a gyógyszertárral kapott közös helyiséget, később az orvosi rendelővel. Most, hogy végre külön helyiséget kapott, már nincs szükség állandó szervezésre ahhoz, hogy zökkenőmentesen működjön a védőnői szolgálat.

Másutt ráadásul 2-3 védőnőre jut ekkora hely 

– tette hozzá. 

Nagylakon a bő 4 évtizede épült egészségház felújítása az elmúlt évek legjelentősebb beruházása volt, amelynek alakulásáról időről időre beszámoltunk olvasóinknak. Sorsa azért volt a helybeliek számára fontos, mert a háziorvosi rendelőnek, a védőnői szolgálatnak és egy fiókgyógyszertárnak otthona, de a rendelőnek és a védőnői szolgálatnak eddig külön bejárata és váróterme sem volt. Egy 50 négyzetméteres bővítésnek köszönhetően immár ez a probléma is a múlté.

Az avatóünnepségen elsőként Bárdos-Kolozsvári Rozália polgármester beszélt, és ezúttal nem újságírói túlzás azt írni, hogy a meghatottságtól el-elcsukló hangon. Az épülethez ugyanis szép emlékek fűzik: 30 évvel ezelőtt itt kezdett nővérként dolgozni. A beruházásról elmondta, hőszigeteléssel látták el az épületet, megújult a tetőszerkezet, a fűtési- és az elektromos rendszer, klímaberendezéseket és napelemeket, gázkazánt és lapradiátorokat szereltek fel. Új ajtókat és ablakokat építettek be, kicserélték a járólapokat és a falicsempét is. Emellett mozgáskorlátozott mosdót alakítottak ki, az épület mellett pedig parkolót.

Kiemelt célunk volt, hogy a külső-belső megújulással együtt új berendezések is kerüljenek ide

 – tette hozzá. 

Minden embernek, aki kistelepülésen él, jogában áll, hogy megfelelő színvonalú egészségügyi ellátásban részesüljön

 – mondta Lázár János miniszter, a térség parlamenti képviselője. Hangsúlyozta, nagyra becsüli a mintegy 8 ezer magyar háziorvos munkáját. Az országnak az az érdeke, hogy ők a rendelőkben jó körülmények között, a lehető legmodernebb eszközökkel tudják fogadni a pácienseket, hiszen óriási empirikus tudás birtokában vannak, közvetlen közelről ismerve a betegek élettörténetét.

Az a feladatunk, hogy ne csak az ország közepére, ne csak Budapestre, hanem ide Keletre, az országhatár mellé is juttassunk forrásokat, és olyan problémákat oldjunk meg, amilyenekkel 30-40 éven keresztül eddig senki nem boldogult

 – közölte.

Az ünnepségen röviden beszélt Abdul-Hosn Hussein háziorvos és Kardos Márta védőnő is. A megújult épületegyüttest a helyi római katolikus plébános, Jánosi Szabolcs áldotta meg, a nemzeti színű szalagot pedig az ünnepség végén együtt vágta át a polgármester, a miniszter, a háziorvos és a védőnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában