November végére készül el a Mezőhegyes – Pitvaros – Csanádpalota közötti kerékpárút

2023.07.06. 16:28

Biztonságosabb lesz két keréken közlekedni - Fotók

Tizenkét kilométer hosszú kerékpárutat épít a Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzat, Pitvaros és Csanádpalota alkotta konzorcium Mezőhegyestől Pitvaroson át Csanádpalotáig. Az ünnepélyes alapkőletételen elhangzott, a kivitelezés bruttó 2,75 milliárd forintba kerül és várhatóan november végére készül el.

Kovács Erika

Perneki László (balról), Gémes László és Radó Tibor helyezték el a 12 kilométeres kerékpárút alapkövét. Fotó: Kovács Erika

Pitvaroson, az új egészségház előtti járda mellett helyezte el Gémes László, a Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzat elnöke, Radó Tibor, Pitvaros polgármestere és Perneki László, Csanádpalota polgármestere a kerékpárút alapkövét. A hengerbe, amit az utókornak szánnak, újságok, a projekt leírása és még némi aprópénz is került.

A 2014-2020 közötti Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból, vármegyei koordinációban, mintegy 5 milliárd forint támogatásból épült meg körülbelül 44 kilométer kerékpárút. Három projekt esetében a vármegyei önkormányzat a konzorciumvezető, ez 4,3 milliárd forint támogatást és 29,3 kilométer kerékpárutat jelent. Ennek utolsó 11,7 kilométere a Mezőhegyes – Pitvaros – Csanádpalota között megépülő kerékpárút

 – mondta az ünnepélyes alapkőletételen Gémes László, a vármegyei önkormányzat elnöke. 

Az új kerékpárút Békés és Csongrád-Csanád vármegye mezőhegyesi határától épül, és Pitvaroson át Csanádpalotáig valósul meg, a 4434. jelű út mentén. Csanádpalotán pedig csatlakozik majd a Kövegy felé vezető kerékpárúthoz.

Mint arról lapunk korábban már beszámolt, nagyon nagy szükség van a kerékpárútra. Pitvarosról például sokan járnak Mezőhegyesre dolgozni, ha az időjárás engedi, kerékpárral közlekednek. Az utóbbi években sajnos több halálos baleset is történt. A kerékpárút biztonságossá teszi majd a biciklisek munkába, illetve hazajárását. Csanádpalotánál, különösen a nyári szabadságolások és a karácsony időszakában jelentősen növekszik a határforgalom, ami ugyancsak növeli a balesetveszélyt.

Pitvaros és Csanádpalota is agrár jellegű települések, szezonban a mezőgazdasági gépek is közlekedésbiztonsági kockázatot hordoznak magukban a kerékpárosok számára.

Az épülő kerékpárút hasznos szélessége 2 méter lesz, még idén, várhatóan november 3-ra el is készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában