Mindszent, Mártély és Székkutas polgármestere várják a bocsánatkérést, egyelőre csak egy hosszú Facebook-bejegyzést kaptak

2023.07.27. 17:20

Akár jogutód nélkül is megszűnhet a Kapcsolat Központ

Nem vett részt Ambrus István Mártély-, Zsótér Károly Mindszent- és Szél István, Székkutas polgármestere a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás csütörtöki ülésén. Továbbra is várják Márki-Zay Péter bocsánatkérését.

Kovács Erika

Arra voltunk kíváncsiak, milyen lesz az új intézmény, amit januártól a vásárhelyi önkormányzat önmaga tart fenn.

Fotó: Kovács Erika

Mint lapunk néhány napja megírta, a három polgármester közleményben tiltakozott, mert a vásárhelyi polgármester hazugsággal vádolta meg őket, lopást és korrupciót emlegetett a személyükkel kapcsolatban. Márki-Zay Pétertől ezért várnak nyilvános bocsánatkérést.

Nem tudja, miért kellene bocsánatot kérnie

A vásárhelyi polgármester csütörtökön reggel egy rendkívül hosszú bejegyzést tett közzé a közösségi médiában „Bocsánatkérés? – Válasz a kistérségi társulás polgármestereinek” címmel, amiben többek között a földadóról is értekezett, Ambrus Istvánt Lázár János sofőrjének titulálta és a bíróságok munkáját is kritizálta.

– Megértem tehát, hogy a Magyarország ezeréves történelmének legkorruptabb pártjához kötődő három polgármester érzékeny ezekre a kérdésekre, örömmel kérek tehát tőlük ezennel bocsánatot, különösen, ha kegyeskednek pontosítani, hogy miért – fogalmazott.

Márki-Zay Péter ebben a posztjában súlyos vádakat is megfogalmazott.

– Ha Lázár Jánosnak nem is, de Hódmezővásárhelynek mégiscsak jobb, ha nem az ő emberei irányítják intézményeinket, így a visszaélések megszüntetésével egyidejűleg a dolgozók megkapják a törvényes járandóságukat, nem kell kötelezően bankot váltaniuk, valahányszor a főnök rájuk parancsol, rendszeres jutalomban is részesülnek a munkájuk után, és nem rúgják ki őket, ha véletlenül nem köszönnek a nagyságos asszonynak a postán… – írta.

Lesznek-e létszámleépítések?

Lapunk néhány nappal ezelőtt rákérdezett az önkormányzat sajtóosztályán arra az új szociális intézményre, amelyet elvileg jövő januártól önállóan kíván Hódmezővásárhely önkormányzata működtetni a jelenleg a kistérség által fenntartott intézmény helyett. Arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen formában látják majd el a feladatot, a kistérség által jelenleg üzemeltetett intézmény jogutóddal, vagy jogutód nélkül szűnik meg, lesznek-e létszámleépítések, mikor közlik a dolgozókkal, hogy kiknek a munkájára számítanak és hogy elég lesz-e a hátralévő 5 hónap az intézmény felállítására.

Két választ is kaptunk, egy rövidebbet, később egy kibővítettet, ebben Lázár János neve többször is szerepel. Azt kérte a sajtóosztály, az utóbbit használjuk.

Szerintük elég lesz az 5 hónap az átalakulásra

A július 27-én érkezett válasz szerint még nem tudják, hogy jogutóddal, vagy jogutód nélkül szűnik-e meg az intézmény: „a kormány által irányított felügyeleti szervek hozzáállásától függően szeretnénk jogutódlással folytatni a munkát, de ahogy azt Lázár János alkotmánysértő módon kifejtette, nekünk most is fel kell készülnünk arra, hogy a jelenlegi intézmény jogutód nélkül szűnik meg és Hódmezővásárhely új intézményt alakít. Hangsúlyozzuk, hogy működő intézményről van szó, az ingatlanok és eszközök Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában vannak, azok sosem képezték a társulás vagyonának alapját ...”

Úgy fogalmaztak, az új intézménynek csak az elnevezése és fenntartója változik. Nem kívánnak elbocsátani dolgozókat, ezért a végkielégítés kérdése fel sem merül. Hozzátették: „Sokadik hasonló, sikeres szervezeti átalakulásunk lesz a mostani, ahol a felelős vezetés, tiszta és átlátható beszerzési és kinevezési gyakorlatok, jó gazda gondosságával folytatott gazdálkodás miatt minden érintett jobban jár majd.” A vásárhelyi önkormányzat szerint az év végéig hátralévő idő elegendő lesz az átalakulásra.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában