A helyi vállalkozókat segíti a kínai kapcsolat

2023.08.21. 17:00

A világ narancs fővárosával állapodott meg Szentes

Helyi vállalkozók külkereskedelmi törekvéseit támogatja részben a Szentes és a kínai Ganzhou városa közötti baráti szándéknyilatkozat. A megállapodást a szentesi Városházán írták alá hétfőn.

Tábori Szilvia

Szentes és a kínai Ganzhou együttműködési megállapodást kötött. Fotó: Szentes TV

Szentes és a kínai Ganzhou városa együttműködési megállapodást kötött augusztus 21-én, hétfőn délelőtt a Városháza tanácskozó termében. A szándéknyilatkozatot Szabó Zoltán Ferenc polgármester és Zou Zhi Yu, Ganzhou város alpolgármestere írta alá egy hosszú távú kapcsolat reményében. Mint azt a szentesi város vezető elmondta: évtizedek óta tervezik ezt a pillanatot, ahová most eljuttottak. 

A kínai delegáció jövetelének elsődleges célja a kapcsolatteremtés, hogy a szentesi vállalkozásokat segítsen a külföldi értékesítésben, hogy megjelenhessenek a kínai városban. Ehhez kapcsolati tőkével, ügyintézéssel, egyéb információkkal járulnak hozzá. Zou Zhi Yu, a kétezer éves Ganzhou város alpolgármestere azt hangsúlyozta: Ganzhou egyebek mellett a világ legnagyobb ritkaföldfém-tartalékkal rendelkezik, egyúttal a narancs fővárosa. Jelentős ott a mezőgazdaság és az élelmiszer-, textil- és ruházati, illetve a járműipar. Folyamatosan emelkedik a város összesített gazdasági teljesítménye. Mindkét fél számára előnyös, ha erősödnek a két település gazdasági, kereskedelmi és kulturális kapcsolatai. Számtalan együttműködési lehetőség van, ezen dolgoznak majd közösen. Azért, hogy egyesítsék a két település erőforrásait, a Kína és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok 74. évfordulóján aláírták a baráti szándéknyilatkozatot, amelynek tartalmát négy pontban összegezték. A jövőben tehát mindkét fél ösztönzi az egyeztetéseket a helyi vállalkozások, kereskedelmi és iparkamarák, valamint az üzleti csoportok között. Várhatóan intenzívebb lesz az információcsere és a diskurzus a közös fejlesztési pontokról. 

A megállapodásban kiemelt területként nevezték meg a kereskedelmet, a termálenergiát, az egészségügyet, a kulturális szférát, a idegenforgalmat és a sportot. Ezen kívül a felek ösztönzik majd a határokon átnyúló e-kereskedelmet, illetve a logisztikai fejlesztéseket. A városvezetések ennek érdekében egy rendszeresen működő kapcsolatot alakítanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában