A közgyűlés maximum 500 ezer forintot ad a rászoruló károsultaknak otthonának kijavításához

2023.08.16. 12:30

Húszmilliós kárt okozott a vihar a Liszt iskola tetőszerkezetében

Hatalmas lyuk tátong Hódmezővásárhelyen, a Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Általános Iskola tetőszerkezetén, ezt jól látni a Kutasi utca felől is. Az augusztus 5-ei viharban egy 130 éves fa dőlt rá a tetőre. A kár 20 millió forint. Az önkormányzat 6 millió forinttal támogatja a helyreállítást, 14 milliót pedig az államtól, vis maior forrásból remélnek.

Kovács Erika

Így néz ki jelenleg a Liszt iskola tetőzete. Gyorsan kell lépni, mindjárt kezdődik a tanév. Fotó: Kovács Erika

Rövid, mintegy félórás rendkívüli közgyűlést tartottak Hódmezővásárhelyen szerdán délelőtt. A napirendi pontok többsége az augusztus 5-i pusztító viharhoz kapcsolódott, ami városszerte hatalmas károkat okozott.

130 éves fa dőlt a tetőre

A Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Általános Iskolájának udvarán álló, több mint 130 éves fát is kicsavarta az orkánerejű szél. A fa az intézmény tetőszerkezetére dőlt, és az eltávolítása is kemény munkának bizonyult. Utána lehetett csak látni, hogy mekkora a baj, a tetőt, a becslések szerint, 20 millió forintból lehet helyreállítani, ami nem halogatható, mert így beázhat az épület, a tanév pedig hamarosan kezdődik. Az ingatlan az önkormányzat tulajdona, a fenntartója az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja.

A közgyűlésen elhangzott, a becsült 20 milliós kárhoz az önkormányzat 6 millió forint önerőt biztosít, 14 millió forintot pedig az állam vis maior alapjából várnak.

Van biztosításuk

Kis Andrea képviselő megkérdezte a fenntartó, a Domonkos Nővérek által kötött biztosítás mennyiben fedezi a kárt. A válaszban elhangzott, az iskola rendelkezik vagyonbiztosítással, a kárt bejelentették a biztosítóhoz, azt azonban még nem tudni, hogy mekkora összeget fizetnek. Ha nem vagy nem teljesen térítik meg az iskola ezen kárát, az önkormányzat a vis maior pályázattal tud segíteni.

Krupiczer Ferenc képviselő rákérdezett, hogy a Domonkos Nővérek lemondtak-e az iskola tulajdonba vételének szándékáról. Az önkormányzat szerint jól haladnak a tárgyalások. Mint korábban megírtuk, a törvény adta lehetőséggel éltek a Domonkos Nővérek is, tulajdonba kérték az általuk használt iskolaépületet, de az önkormányzat nem hajlandó ingyen lemondani róla, a vagyonkezelést ajánlották fel.

A jövedelem számít

Ugyancsak a szerdai rendkívüli közgyűlésen döntöttek a képviselők a települési támogatásról szóló önkormányzati rendelet módosításáról, hogy támogatni tudják azon viharkárosultakat, akiknek a lakhatásra használt ingatlanában, illetve a saját használatú gépjárművében kár keletkezett, és nincs biztosításuk. Korábban 5 milliós alap létrehozásáról volt szó, most csak az egyéni támogatások maximális összegét határozták meg. Támogatást azok a háztartások kaphatnak, ahol az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg 340 ezer forintot. Ezt igazolni is kell. Nekik maximum 500 ezer forint vissza nem térítendő egyszeri támogatás nyújtható, személygépkocsik esetében ez az összeg maximum 200 ezer forint.

A rendelkezés már szerdán délben életbe lépett. Az önkormányzat előző napon 16 óráig fogadta a károsultak kérelmeit, az illetékes bizottság az ígéret szerint gyorsan dönt a támogatásokról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában