Helyi közélet

2023.08.10. 09:00

Daruskocsikkal emelik le a fát a tetőről – Rádőlt az iskolára a 127 éves tölgy a viharos szélben

Eltört a törzse, majd az iskola tetejére dőlt a legutóbbi viharban az a tölgyfa, amelyet még 127 évvel ezelőtt ültettek a millennium tiszteletére. A szakemberek egész héten dolgoznak a helyszínen.

Tábori Szilvia

Rázuhant a tetőre az a 127 éves, emblematikus tölgyfa, amely a Domonkos Nővérek Liszt-Ferenc Ének-zenei Általános Iskolájának udvarán állt. Az idős fa árnyat adó hatalmas lombkoronája alatt generációk játszottak és cseperedtek. Úgy tudjuk, a matuzsálemi korú tölgy egyike azoknak, amelyet a honfoglalás ezeréves évfordulójának tiszteletére ültettek 1896-ban; mindössze néhány ilyen van Hódmezővásárhelyen. Köztük a Kossuth téri millenniumi tölgy is.

A kármentesítés a vásárhelyi önkormányzat, a katasztrófavédelem, a tűzoltók és több helyi vállalkozó bevonásával napok óta tart a Szent István téri iskola épületénél. Mint azt lapunknak Katona Antal, a HMSZ és HVSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, külső vállalkozó segítségét kérték ahhoz, hogy a tetőről el tudják távolítani a kidőlt fát. Szerda délelőtt az intézmény előtt és az udvaron egyszerre dolgoztak a szakemberek, részben emelőkosárból, illetve több daruskocsival. Folyamatosan 15-20 ember dolgozik a kárelhárításban, többen összehordják és darabolják az ágakat, amelyeket egy nagy teljesítményű géppel ledarálnak és mulcsot készítenek. A rönköket elszállítják a cég telephelyére, hogy később valószínűleg szociális tűzifaként hasznosítsák. Katona Antal szerint, ha megfelelő ütemben tudnak haladni, ezen a héten végeznek a Liszt-iskolánál.

A cégvezető azt is hozzátette, hogy a városban több helyszínen dolgoznak egyszerre. A viharral érintett részeken néhol hatalmas a kár. Több hasonló méretű fa is kidőlt, de a Liszt-iskolánál volt a legnagyobb a rombolás. – A város némely része jól megúszta, máshol viszont sok mindent letarolt a hatalmas erejű szél, amely sok egészséges fát is kiborított a helyéről – közölte Katona Antal.

Magyar Andrea, a Liszt-iskola igazgatója annyit tett hozzá kérdésünkre: a munkálatok után tudják pontosan felmérni, mennyire roncsolódott az épület és a tetőszerkezet. Mindent megtesznek azért, hogy szeptember 1-én zavartalanul elkezdődjön az oktatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában