Helyi gazdaság

2023.08.24. 17:00

Szélgép mentette meg a bordányi barackot

Jelentős károkat okoztak a tavaszi fagyok a hazai őszibarack ültetvényeken, így az átlagosnál gyengébb termés várható ebben az évben – mondják a szakemberek. Bálint László, Bordány legnagyobb baracktermesztője viszont nem panaszkodik, fagyvédelmi szélgépe behozta az árát, háromszor annyi barackja termett idén, mint tavaly. Az mondja, meg kell tanulni védekezni a fagy ellen.

Arany T. János

Bálint László bordányi baracktermesztő nem panaszkodik, az országos átlaggal ellentétben nála jó lesz az idei termés, amit a fagyvédelmi szélgépnek köszönhet. Fotó: Karnok Csaba

Most is szedjük hatan a barackot. A szélgép környékén tele van minden fa, ennél több nem is kellene rá

 – válaszolta Bálint László, Bordány legnagyobb baracktermesztője, amikor az idei fagykárról és a termésről kérdeztük.

Átlagosnál gyengébb termés várható

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) közös körképéből az derült ki, hogy jelentős károkat okoztak a tavaszi fagyok a hazai őszibarack ültetvényeken, így az átlagosnál jóval gyengébb termés várható ebben az évben. Az elmúlt évek eredményei is jól mutatják, hogy a klímaváltozás egyre nagyobb veszélyt jelent az ültetvényekre, ezért elkerülhetetlen az új, ellenállóbb ültetvények telepítése, a fajtahasználat optimalizálása és a korszerű termesztési módszerek elterjesztése.

Fotó: Karnok Csaba

Komoly fagykárt szenvedtek

Azt írják, az ültetvények komoly fagykárt szenvedtek, az ország minden termesztőkörzetében érezhető hatása volt a tavaszi fagyoknak. A kedvezőtlen termőhelyi adottságokkal rendelkező területeken és az érzékenyebb fajtáknál a kár mértéke akár a 100 százalékot is eléri, míg az ellenállóbb, jó fagytűrő képességű fajták esetében 60-80 százalékos károkról érkeztek jelentések. A betakarítás június végén kezdődött és egészen szeptember közepéig tart majd.

A legfontosabb termesztőkörzet vagyunk

Hazánkban az idén mintegy 2466 hektárról takaríthatják be a termést a gazdálkodók. A legfontosabb termesztőkörzet Csongrád-Csanád vármegyében található, ahol az ültetvények felülete meghaladja az 1070 hektárt. Bálint László, Bordány legnagyobb baracktermesztője 16 hektáron foglalkozik a gyümölccsel. Megerősítette a kamara számait, azt mondta, országosan sokkal kevesebb barack terem idén. Neki viszont háromszor annyi barackja van, mint tavaly. 

Akinek nem volt védelme, annak fagyott el a gyümölcse

 – mondta.

Elsőként vásárolt fagyvédelmi szélgépet

Mint megírtuk, a bordányi gazda Csongrád-Csanád vármegyében elsőként vásárolt fagyvédelmi szélgépet tavaly májusban. Bálinték mobil szélgépe 11 méter magas toronyra szerelt, több mint négy méter átmérőjű enyhén döntött lapátokkal ellátott berendezés. 750 ezer légköbméter levegőt mozgat meg óránként. A légkeveréssel azt használják ki, hogy kisugárzási fagy esetén csak az alsó néhány méteres légréteg hűl le kritikusan, fölötte pozitív hőmérsékletű levegő található. 

Óriási segítség a gép, ez most látszik igazán. Ami szintén látszik, hogy mindenkinek meg kell tanulni védekezni a tavaszi fagyok ellen 

– tette hozzá a bordányi baracktermesztő.

Minél édesebb, annál érettebb

A vásárlás során, ha frissen szeretnénk elfogyasztani a barackot, érdemes az illat alapján választani. Minél édesebb a gyümölcs illata, annál érettebb a barack. Az érett barack nemcsak ízletesebb, de vitaminokban, tápanyagokban is gazdagabb. Ne aggódjunk, ha kicsit keményebb gyümölcsöt vásároltunk, ugyanis az őszibarack utóérő, így néhány nap után fogyasztásra érett állapotba kerül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában