Helyi gazdaság

2023.10.18. 14:40

13,8 milliárdra pályázhatnak a NEA-nál

Három személyes és három online tájékoztatót tartott a vármegyében a Csongrád-Csanád vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ a civil szervezeteknek a NEA 2024-es pályázati lehetőségeiről. A keretösszeg 13,8 milliárd forint. A személyes találkozók helyszíne Szentes, Szeged és Kistelek volt, és az élénk érdeklődés miatt terveznek még egy online ismertetőt.

Imre Péter Géza

Molnár Elvira Kisteleken is tájékoztatta a pályázati lehetőségekről az érdeklődő civil szervezetek képviselőit. Fotó: Imre Péter

Szentes és Szeged után Kistelekre érkezett a Csongrád-Csanád vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ pályázati lehetőségekről tájékoztató roadshowja. A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2024-es keretösszege 13,8 milliárd forint, amely a nem címkézett adó 1 százalékokból állt össze, és amelyre 500 ezertől 3, illetve 4,5 millió forintig az összevont, 400 ezer forintig az egyszerűsített kategóriában pályázhatnak a civil szervezetek. A benyújtási határidő az előbbinél november 2-a 14 óra, az utóbbinál november 17-e 12 óra, a megvalósítási idő pedig 2024. április 1-től 2025. március 31-éig tart.

Molnár Elvira a pályázati űrlap kitöltését is részletesen végigvette a művelődési ház nagytermében megjelentekkel, minden fontos dologra, figyelmetlenségből adódó buktatóra figyelmeztetve, mert például előfordulhat – már többször megtörtént –, hogy egy ki nem töltött rubrika, formai hiba miatt esik el a pályázó az igényelt összegtől. Lapunk kérdésére elmondta, az előző évekhez képest idén nem az összevont, hanem az egyszerűsített kategória iránt nagyobb az érdeklődés.

Ennek az lehet az oka, hogy nagymértékben, 400 ezer forintra emelkedett az egyszerűsített maximálisan igényelhető összege, és itt nincs szakmai bírálat, kizárólag a formai követelményeknek kell megfelelni. A kért, megjelölt összeget mindig megkapja a civil szervezet, vagyis könnyebben hozzájuthat a szükséges anyagiakhoz 

– indokolt a civil központ projektmenedzsere. Hozzátette, az is szerepet játszhat a tendencia megfordulásában, hogy tavaly még az volt a gyakorlat, aki az összevonton nem nyert, kapott 150 ezer forint vigaszdíjat, ami erre az évre megszűnt, illetve ebben a formában kollégiumonként 1500 jelentkező nyerhetné, nyerheti el a maximális 400 ezer forintot.

Nagy volt az érdeklődés a civil szervezetek részéről a három személyes és a három online találkozón is, de sokan tették fel kérdéseiket e-mailben, vagy hívtak bennünket telefonon. Minden megkeresésre válaszolunk, például az elektronikus levélben érkezettekre 24 órán belül, de Szegeden a Mérey utcai ügyfélszolgálaton is szívesen látunk mindenkit. Azt is tervezzük, hogy még egy online tájékoztatót tartunk

 – közölte Molnár Elvira, hozzáfűzve, az időpontját később határozzák meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában