Helyi gazdaság

2024.04.13. 12:00

Bioklimatikus pergola: egyáltalán mi ez?

Az egyre forróbb nyarakra gondolva sokan építenek házukhoz, kertjükbe bioklimatikus pergolát, ami jóval többet tud, mint eddig ismert elődei. Árnyékol, véd a csapadéktól, hűt és még fűthető is.

Nánai Márta

A pergola fogalma a legtöbbünk előtt ismert (szabadon álló, oldalfal és tető nélküli vagy fényáteresztő tetővel rendelkező, könnyűszerkezetes építmény, amely alatt remek üldögélni, napozni), de a bioklimatikus pergola jóval többet tud, ez pedig a tetőkonstrukción elhelyezett forgatható alumíniumlamelláknak köszönhető.

Árnyékol és véd

A lamellák tetszőleges forgathatóságuk miatt visszaverik a napsugarakat és UV-védelmet biztosítanak, de akár zárt tetőszerkezetet is képezhetnek. Mozgatásukat villanymotor végzi, amely távirányítóval, okostelefonról is működtethető.

A bioklimatikus pergola tehát árnyékolástechnikai kiegészítőként is felfogható, hiszen a dönthető tetőlamellákkal szabályozható a fényerősség, a hőszabályozás és a légáramlat. Sőt, úgy árnyékol, hogy közben véd az eső, a hó ellen, és a szoba belső terét is kíméli az erős napsütéstől. Oldalsó textilárnyékolói fokozzák a komfortérzetet. Az esőelvezető ereszcsatornák a négy tartólábon futnak végig.

Megéri a kényelem

Nem, nem olcsó mulatság. De az a különleges élmény, az az exkluzív és elegáns megjelenés, amit a háznak kölcsönöz ez az alumínium profilszerkezetű bioklimatikus pergola, sok pénzt megér. Főleg azok számára, akik ragaszkodnak a természetközeliséghez, és ezt egy családi közösség tér kialakításával szeretnék elérni. Építhető ház oldalához, tartófalhoz rögzített típusként, vagy medence mellé, illetve csak simán a kert közepére, ilyenkor a sorolt kötésű szerkezetet válassza! Mindegyik típus egyedi méretek alapján készül.

Pergola extrákkal

Természetesen a világítás sem fapados. LED-világítással felturbózható: a vízszintesen körbefutó LED-csatornában, illetve egyedi, integrált lamellavilágítással. A bioklimatikus pergola nem csak nyáron áldás: oldalán tolóajtóval lezárható, sőt, ha mindegyik nyitott oldalán kap oldalfalrendszert, fűthető is. Itt a fagy elől elférnek a hatalmas mediterrán növények, és egy kellemes teázásra még ősszel is összejöhet a család.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában