Szegedi hírek

2022.12.28. 16:40

Tavaszias időben köszöntjük az új évet

Igazi kora tavaszias időjárásban van már részünk napok óta, hiszen reggelente még lefagyva találjuk az autóinkat, napközben viszont 10 fok körüli, feletti hőmérsékletet mérhetünk, valamint a napsütést is élvezhetjük. Nem véletlen, hogy kissé olyan érzésünk van, mintha a karácsonyból egyből márciusba mentünk volna át.

Kiss Anna

Sokan útnak indultak, hogy lemozogják a bejglit és a töltött káposztát. Fotók: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A jó idő pedig sokakat a szabadba csábít, hiszen sokan vannak most téli szüneten, szabadságon, így szerda délután a megyeszékhelyen is családokat, párokat lehetett látni a ligetben, a belvárosban, a Vértónál és a töltésen is sétálni, sportolni. A két ünnep közötti időszakot általában nyugalom, kisebb forgalom jellemzi, most azonban, ahogy előbújik a nap és a hőmérő higanyszála eléri a 8-10 fokot, zsong a város. Erről készített remek fotókat Karnok Csaba kollégám.

A szabadba csalta a jó idő a téli szüneten és szabadságon lévőket.
A szabadba csalta a jó idő a téli szüneten és szabadságon lévőket.
Fotós: Karnok Csaba

Az előrejelzések szerint a következő napokban is marad a kora tavaszias idő, az országnak lesz olyan pontja – Pécs környékén – ahol 2023 első napján akár 16-17 fokot is mérhetnek. Fehér Balázs meteorológus az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalára feltöltött videóban arról beszélt, hogy bár szerdán mérséklődött a szél és pár fokkal alacsonyabb volt a hőmérséklet, azonban csütörtöktől lassú felmelegedés kezdődik hazánkban, amely egészen január elsejéig kitart majd, így szilveszterkor és újév napján is a szokásosnál enyhébb időben ünnepelhetünk majd.

Pénteken egyébként egy hidegfront érinti majd hazánkat, így helyenként záporesőre kell számítani, de a jó hír az, hogy a folytatásban nem lesz szükség reggelente a jégoldóra, ugyanis éjjelente csak 0 és 5 fok közé hűl majd le a levegő.

A Vértót sok szegedi körbefutotta, körbesétálta szerdán.
A Vértót sok szegedi körbefutotta, körbesétálta szerdán.
Fotós: Karnok Csaba

Érdemes lesz megfigyelnünk, hogy elődeink időjóslása érvényes-e még, hiszen ők annak idején úgy tartották, hogy ha zöldül a karácsony, akkor húsvétkor hó lesz. Mivel idén december 25-én és 26-án is zöldellt a fű és az őszi vetés, aggódhatunk amiatt, hogy húsvétkor havat kell lapátolnunk. Őseinknek természetesen szilveszterre és január elsejére is volt jóslata. Úgy vélték, hogyha december 31-én északi szél fúj, akkor hideg, ha pedig déli, akkor enyhe lesz a tél. Az előrejelzések szerint déli, délnyugati irányú lesz a szél, tehát enyhe télre számíthatunk. Fontos az is, hogy a szilveszter reggeli napsugár kevés bort hoz, viszont a január elsejei napfény jó esztendőt jelez. Ha szilveszter és január 1. időjárása megegyezik, akkor jó termésre és gazdag esztendőre számíthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában