Három díjat zsebelt be

2020.10.30. 13:48

Ezért a fotósorozatáért kapott nemzetközi díjat a pusztaszeri Máté Bence

Több pályázaton is sikeresen szerepelt Máté Bence. Az IPA nemzetközi fotóverseny 2. helyezése mellé két másik elismerést is bezsebelt az utóbbi napokban.

T. K.

A második helyezett fotósorozat darabjait a színviláguk köti össze. FOTÓ: MÁTÉ BENCE

Néhány napja hirdették ki az International Photography Awards (IPA) nemzetközi fotóverseny eredményét. A megmérettetésre több mint 13 ezer pályázat érkezett összesen 110 országból. Természetfotó kategóriában megyei siker született: Máté Bence naplementés sorozata második helyezett lett.

– Ezt a kollekciót a szegediek is láthatták a szabadtéri kiállításomon: olyan kompozíciók szerepelnek benne, amelyek mindegyikének hátterét a lemenő vagy a felkelő nap adja, így a színvilág az, ami összeköti őket – mesélte Bence. Több évig, tudatosan foglalkozott azzal, hogy ilyen képeket készítsen, ezek legjobbjait válogatta össze.

– Az a képem például, amelyen a lemenő nap előtt vadkacsák húznak át, miközben az előtérben egy szürke gém is látható, véletlenül született. A gémet fotóztam, és érzékeltem, hogy a nap előtt mozgás van. Másodpercek alatt kellett felismernem a kompozíciót és az élességet a repülő madarakra állítanom, így tudtam elkapni a harmadik csapatot – mesélte.

A Siena International Photo Awards pályázaton is díjazták a természetfotóst: a természet szépsége kategóriában „Kiemelkedő műalkotás” címmel jutalmazták Pitypang című fotóját.

– Egyévnyi megfigyelés és háromhétnyi munka van ebben a képben, ami azért különösen értékes számomra, mert a kertemben fotóztam. A virággal játszó ürge a bizonyíték arra, hogy nem csak egzotikus tájakon lehet díjnyertes fotót készíteni – fogalmazott Bence. A nagy presztízsű pályázat elismerése mellett, amelyre 48 ezer fotó érkezett 156 országból, egy harmadik sikert is elkönyvelhetett magának: a FotoNoja pályázat „A madarak világa” kategória győztese lett „Szellemek” című fotója.

Máté Bence természetvédelmi programja miatt immár három éve nem fotózik, képeiből azonban még mindig tud válogatni pályázatokra. Él is ezzel a lehetőséggel, hiszen így tudja a legkisebb befektetéssel a nagyközönség számára megmutatni alkotásait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában