22 lakástűz volt eddig a megyében

2020.12.01. 14:19

Így kerülhetjük el a bajt

Az országos adatok szerint ősszel és télen naponta harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, átlagosan negyvenöt percenként kigyullad egy lakás. Naponta két-három lakás lakhatatlanná válik a tűz miatt, kétnaponta pedig meghal valaki lakástűzben.

delmagyar.hu

20191219 Székesfehérvár Lakástűz, karácsonyi fenyőfatűz bemutató A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóság és a Fehérvári Tűzoltó Egyesület közös bemutatója a Skála parkolóban A képen: Imitált lakástűz, a gyulladás után három perccel, középen a tűz forrása a karácsonyfa Fotó: Nagy Norbert NN Fejér Megyei Hírlap

Forrás: Nagy Norbert / Illusztráció

Fotó: Nagy Norbert

A gyertyák alatt legyen tűzálló alátét, a koszorú környékén ne legyen semmilyen gyúlékony anyag, hiszen a tűz könnyen átterjed a koszorúról az asztalon lévő tárgyakra, függönyre, ablakkeretre. A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk. Sose hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül – ajánlják a szakemberek.

A Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint, tavaly negyvenkilenc lakástűz keletkezett adventi koszorúk miatt. Idén november 24-én Gádoroson vált lakhatatlanná egy nyolcvan négyzetméteres családi ház egy korán meggyújtott adventi koszorú miatt.

A fűtési szezon kezdete óta országszerte huszonnégy áldozatot szedtek a lakástüzek, hatvan ember sérült meg.

A lakásokban keletkező tüzek legfőbb kiváltó oka a nyílt láng használata, az elektromos zárlat, a fűtőberendezések helytelen használata és a főzés. Több tragikus kimenetelű tűzesetben pedig az ágyban dohányzás okozott halálos kimenetelű balesetet. Advent idején az ünnepi koszorúk mécsesei is fokozott kockázatot jelentenek.

Idén már több mint 6000 lakástűz volt, több száz ember szenvedett füstmérgezést, 86-an pedig életüket vesztették, közülük 71-en otthonukban.

A Csongrád-Csanád megyei adatok alapján az október 15-én indult fűtési szezonban eddig 22 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat. Az elmúlt hétvégén Csongrád-Csanád megyében egy férfi meghalt Makón, egy másik férfit pedig súlyos égési sérülésekkel szállítottak kórházba Kiszomborról. November elején egy szegedi, Pálfi utcai tűzesetnél három embert, köztük egy csecsemőt is elszállított a mentőszolgálat.

A tűz a legtöbb esetben 1-2 négyzetméteres területet érintett, de volt ahol 120 négyzetméteren pusztítottak a lángok. Megyénkben eddig összesen 220 négyzetméternyi terület semmisült meg a tűzesetekben. A lakástüzek miatt eddig 60 egységünk végzett oltást a helyszíneken, a munkálatok összesen 18 óráig tartottak a lakástüzek helyszínén. Az esetek felében Szegedre riasztották a tűzoltókat, de több lakástűz volt Makón is. A kéményben lerakódott korom miatt négy esetben kellett beavatkozást végezniük a megyei egységeknek.

A Csongrád-Csanád megyei tűzesetek egyik helyszínén sem volt tűzjelző készülék. A hő-és füstérzékelők pedig bizonyítottan életeket és értékeket mentenek. A halálesetek megelőzhetjük a füstérzékelő használatával. Egy jó minőségű füstérzékelő már a tűz keletkezésekor jelez, ekkor még sérülések nélkül ki lehet menekülni a lakásból. Füstérzékelővel a kár is sokkal kisebb lehet, hiszen minél hamarabb tudjuk riasztani a tűzoltókat, ők annál gyorsabban kezdik meg a mentést – közölte Molnár Krisztina, a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában