Kék hírek

2021.10.04. 16:05

Felfüggesztett börtönre ítéltek egy szír migránst Szegeden

Egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy szír férfit a Szegedi Járásbíróságon. A migráns létrán próbált átmászni a szerb oldalról Magyarországra, de tetten érték.

Suki Zoltán

Tiltott határátlépés miatt ítélt egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre a Szegedi Járásbíróság egy szír férfit hétfőn. A 28 éves férfit két évre kitiltották Magyarországról. A tárgyaláson kiderült, hogy Németországba szeretett volna eljutni, és Törökországon, Görögországon, Albánián, Szerbián keresztül ért el a magyar határhoz, ahol Ásotthalom közelében szombaton reggel próbált átmászni egy létra segítségével a határkerítésen Magyarországra. A rendőrök azonban tetten érték, és előállították.

Hasonló eset

Az ítélet indoklásakor Nánási Illés bíró emlékeztetett, hogy még nincs egy éve, amikor hasonló ügyben kellett döntenie a bíróságnak. Akkor három szír férfit állítottak bíróság elé. Ők tavaly szeptember 30-án éjjel egy óra körül a szerb-magyar határ röszkei vasútátkelőhelyhez közeli szakaszán próbáltak átmászni a kerítésen, amikor elkapták őket.

A hatályos törvény szerint az államhatárt nemzetközi szerződésben vagy törvényben meghatározott feltételekkel, a forgalom számára megnyitott közúti, vasúti vagy vízi határátkelőhelyen, vagy a határátlépési ponton ellenőrzés mellett szabad átlépni. Akkor a bíróság mindhárom szír férfit egy év kettő évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, és két évre kiutasította őket Magyarország területéről.

Kiutasították a férfit

A most elítélt férfit a tárgyalás után a rendőrök az Idegenrendészeti Főigazgatóságra kísérték, ahol elkezdik a kiutasítási folyamatot.

Két évre kitiltották az illegális bevándorlót Magyarországról. Fotó: Karnok Csaba

A rendőrség közben pedig azt közölte, hogy egy hónap alatt csak Ásotthalomnál ötször támadtak magyar rendőrökre és katonákra az illegális bevándorlók.

A település mellett szeptember 25-én kétszer is támadtak migránsok. Először éjjel háromnegyed 2-kor Szerbia felől négyen dobálták meg a rendőrök szolgálati autóját betondarabbal és döngölt földdarabokkal. A rendőrök nem sérültek meg, az autóban viszont anyagi kár keletkezett, a szélvédő bepókhálósodott.

Sok a támadás

Később, délelőtt 10 óra 35 perckor Szerbia felől létrán átmászó migránsokat fedeztek fel a rendőrök, és azonnal a helyszínre indultak. Amint odaértek, a migránsok visszamásztak a létrán Szerbia felé, azonban dühösek lettek, hogy el kellett állni az akciójuktól, ezért a létrát a rendőrautó szélvédőjének ütötték, ami berepedt. Sérülés itt sem történt, de anyagi kár keletkezett.

De már korábban is voltak ilyen támadások Csongrád-Csanád megyében. Augusztus 30-án nem sokkal 9 óra után szintén Ásotthalom mellett, járőrözés közben két katonát próbált négy migráns fadarabokkal és apró kövekkel megdobni, de nem érték el őket, azonban a szolgálati autót egy faág eltalálta. A katonák azért, hogy a támadást megakadályozzák, könnygázspray-t alkalmaztak. Ekkor a migránsok Szerbia felé futottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában