Illegális bevándorlás

2022.08.16. 19:30

Nagy a nyomás a határt védőkön

Több mint hétszáz illegális bevándorlót állítottak meg és kísértek vissza a határkerítéshez a rendőrök egyetlen nap alatt. Egyúttal 149 embert megakadályoztak abban, hogy illegálisan Magyarországra jöjjön. A szerbek pedig azt jelentették be, hogy nyár végének közeledtével egyre több illegális bevándorló érkezik Szerbiába, és egyre gyorsabb is az áthaladásuk az országon.

S.Z.

Fotó: Karnok Csaba

Összesen 728 határsértőút állítottak meg a rendőrök az országban hétfőn – közölte tegnap az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs szolgálata. Az illegális bevándorlók még mindig Csongrád-Csanád megyében próbálkoznak a legtöbbször. Itt a járőrök 38 csoportban 464 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalmon, Domaszéken, Kübekházán, Mórahalmon, Röszkén, Ruzsán, Szatymazon, Szegeden, és Zákányszéken találták őket.

Elfogtak a megyében két embercsempészt is. Egyiküket Ásotthalmon igazoltatták. A szerb rendszámú autóban 8 migráns utazott.

Domaszéknél pedig egy ukrán férfit kaptak el, akinek a kocsijában 5 migráns utazott. Ugyanebben az időszakba Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében 149 embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan Magyarországra jöjjön.

A nyár végének közeledtével egyre több illegális bevándorló érkezik Szerbiába, és egyre gyorsabb is az áthaladásuk az országon. Ezt már a szerb menekültügyi főbiztos mondta a Danas című napilap internetes oldal keddi beszámolója szerint. Vladimir Cucic közölte: az országban nagyjából tízezer migráns tartózkodik, közülük 6305-en vannak valamelyik befogadóközpontban. Mint mondta, idén 67 százalékkal többen vannak a központokban, mint tavaly. Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a nyár végén megnő és felgyorsul az országba érkező illegális bevándorlók száma, a migránsok ugyanis úgy vélik, hogy a nyaralók tömeges hazatérése elvonja a határőrök figyelmét az illegális átlépésekről – mondta.

A szerb–magyar határ közelében egyre több illegális bevándorló tartózkodik, és megnőtt az incidensek száma is. Az Afrikából és a Közel-Keletről érkező migránsok úti célja nem a nyugat-balkáni ország, hanem az Európai Unió, elsősorban Németország, ám a magyar határzár miatt sokan hosszabb időre Szerbiában rekednek. Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sokszor ismét útra kelnek, és néhány nappal később újfent elérik a magyar határt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában