Röszke

2022.09.16. 07:00

Hét éve támadták meg a migránsok a déli határt

Csatatérré változott hét évvel ezelőtt a röszkei közúti átkelő. Felfegyverzett migránsok támadták meg a határt 2015. szeptember 16-án, azóta terrorcselekménynek minősítették az erőszakos határáttörési kísérletet.

Kiss Anna

Húsz rendőr sérült meg, amikor elszabadultak az indulatok. Archív fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Felfegyverzett migránsok támadták meg a Röszke 2 közúti átkelőt szerda délután, bedöntötték a kerítést, a helyszínen rendőrök tartják vissza a magyar területre betörni próbálókat – írtuk meg 2015. szeptember 16-án. 

Hét évvel ezelőtt ezen a napon negyed négykor több száz migráns támadt rá botokkal, csövekkel felfegyverkezve a magyar rendőrökre, akiket kövekkel is megdobáltak, mindennek következtében húsz rendőr sérült meg kora estig, közülük ketten súlyosan. Az egyik legmegrázóbb jelenet az volt, amikor a tömeg gyerekeket használt élő pajzsként, és előfordult az is, hogy a rendőrsorfal felé dobáltak gyerekeket. Két gyereket pedig szó szerint átdobtak hazánk területére. 

Minden oldalról támadták hazánkat 

A jogsértést azonban sikerült megakadályozni a magyar ha­tárt védő egyenruhásoknak, így nem törték át a határt, de mint ismert, azóta terrorcselekménynek minősítették az erőszakos határáttörési kísérletet, és több bírósági eljárás is indult az ügyben. 

Egyébként 2015-ben nem csupán a migránsoktól kapott támadást hazánk a déli határok lezárása, a műszaki határzár építése, az embercsempészet bűncselekményi elbírálásának szigorítása, a határsértők kitoloncolása miatt, hanem számos európai ország vezetője bírálta, támadta a magyar kormányt a döntései miatt. Közülük azóta többen beismerték, hogy a ha­tárok lezárása nemcsak a migrációs hullámot fékezte meg, hanem a terrorizmust is. 

A biztonság a határainknál kezdődik 

A térség országgyűlési képviselője, Mihálffy Béla szerint a hét évvel ezelőtti események megmutatták, hogy a migránsok nem feltétlenül békés szándékkal érkeznek Európába, hiszen 2015 óta többször is, például 2020-ban nem egy alkalommal próbálták meg nagyobb csoportokban, erőszakos módon áttörni a határt. Hangsúlyozta, sajnos mára már általánossá vált, hogy az illegális bevándorlók agresszívan lépnek fel a határainkat védő katonákkal, rendőrökkel szemben, akiknek a járműveit is megrongálják. 

Mihálffy leszögezte, a biztonság a határainknál kezdődik, ezért Magyarország kormánya továbbra is elkötelezett abban, hogy a határainkat megvédje az illegális határátlépőkkel szemben. Ezért döntött úgy a kormány, hogy határvadász századokat hoz létre, valamint magasítja a kerítést. Hozzátette, bízik abban, hogy mindez segít megszüntetni azokat a károkat, amelyeket a migránsok okoznak a határ mentén élő gazdáknak, valamint a határ mellett élő családok biztonságérzetét is jelentősen javítja majd. 

Archív Fotó: Karnok Csaba

A magyar államhatár nem átjáróház 

Továbbra is hatalmas a nyomás tehát a magyar határon, Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójának beszámolója szerint naponta átlagosan ezer határsértő próbál átjutni a magyar határon. Idén eddig 171 ezer határsértőt tartóztattak fel és 1300 embercsempészt fogtak el a járőrök, tavaly ugyanebben az időszakban 70 ezer migránst és 700 embercsempészt – mutatott rá. 

Bakondi az M1 csatorna mű­­sorában beszélt arról is, hogy a magyar államhatár nem átjáróház, az embercsempészés nem bocsánatos bűn. Figyelmeztetett, a járőreinket megtámadva, ismeretlen identitással, okmányok nélküli belépéssel kísérletezők nem juthatnak be Magyarország területére. Kijelentette, nagyon jó lenne, ha az Európai Unió levonná a következtetést a 2015 óta tartó migrációs krízisből, és világossá tenné, hogy illegálisan nem lehet bejutni Eu­­rópába. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában