Testközelből láttuk a határvadászok munkáját - fotók

Nincs már éjszaka és nappal között különbség, a migránsok folyamatosan jönnek, még délben is, így ebéd akkor van a határvadászoknak, amikor éppen jut rá idő. Testközelből néztük meg a munkájukat, Tisóczki Zoltán volt ebben segítségünkre. Úgy véli, jól döntött, amikor a határvadász hivatást választotta, hiszen jól fizető, családbarát munkahely.

Kiss Anna

A mélységi területen egyre sű­rűbben érkezik a riasztás, míg a két kerítés között naponta több száz embert akadályoznak meg a hazánkba történő illegális be­­lépésben a határvadászok. Testközelből néztük meg a szeptemberben szolgálatba állt határvadászok munkáját, Ti­­sócz­­ki Zoltán volt ebben segítségünkre, aki az elsők között szerelt fel a párjával közösen. 

Lapunknak elmondta, na­ponta többször is intézkednek létrázós csoporttal szemben, azonban a migránsok egyre agresszívebbek. Az új módszerük az, hogy amíg többen létra segítségével próbálnak meg átjutni a kerítésen, addig két oldalról dobálók vannak, akik kövekkel hajigálják meg az egyenruhásokat és azok járműveit, hogy ne tudják megközelíteni az átmászókat. Megjegyezte, vannak olyanok is, akik létra nélkül jönnek, átmásznak és átugrálnak a ke­­­­rítésen. Elárulta, a párjával mindig ugyanazokon a napokon vannak szolgálatban, azonban ritka, hogy ugyanabba a szektorba legyenek be­­osztva. 

Zoltán egyébként a mélységi területen látott el szolgálatot, amikor mellé szegődtünk, így folyamatosan az erdőket és az elhagyatott tanyákat kutattuk fel vele, valamint a magyar és a cseh rendőrökkel közösen. A határvadászok ugyanis a rend­őrökkel együtt szolgálnak. Több olyan lakatlan tanyát is találtunk, ahol egyértelmű nyoma volt a migránsok korábbi jelenlétének. Az illegális bevándorlók jellemzően kárt is tesznek az ilyen ingatlanokban, például betörik az ablakokat, és ott jutnak be a házba. 

Megjegyezte, nőkkel és gyerekekkel ritkán találkoznak, főként fiatal férfiak jönnek, ők viszont nagyobb csoportokban, így naponta többször is feltartóztatnak 30-40 fős csoportokat. Kiemelte, nincs már különbség nappal vagy éjszaka között, folyamatosan jönnek a migránsok, még délben is. A határvadászok egyébként 16 órás szolgálatokat teljesítenek néhány napon keresztül, amit pár nap pihenő követ. 

A határvadász szerint ezért is éri meg ezt a hivatást választani, hiszen kedvező a beosztás, emellett családbarát és jól fizető munkahely. Hozzátette, szívükön viselik a migránsproblémát, hiszen a határtól nem messze, egy üllési tanyán élnek, ezért mindenképp szeretnének tenni a családjuk, valamint az itt élők védelme érdekében. Megjegyezte, bár a kiképzés egy hónapos volt, de azóta is folyamatosan vannak szolgálaton kívüli oktatási napok, amikor a meglévő tudást frissítik, vagy újat tanulnak, például rendőrautót vezetni, néhány ha­tárvadásznak ugyanis már arra is engedélye van. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában