Elítélték a Szeviép volt vezérét

Két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Törvényszék szerdán költségvetési csalás kísérlete miatt B. Sándort, a Szeviép Zrt. korábbi vezetőjét. D. Imre, az ügy másodrendű vádlottja ugyanezt a büntetést kapta. A törvényszék a mórahalmi Minipark ügyben hozott most ítéletet.

Suki Zoltán

Nem olyan minőségben lett kész a makettpark, ahogy kellett volna. Fotó: DM

Költségvetési csalás miatt ítélte el a Szegeid Törvényszék szerdán a mórahalmi makettparkügy vádlottait. A legsúlyosabb büntetést az elsőrendű vádlott, B Sándor, a Szeviép Zrt. korábbi vezetője és tulajdonosa, illetve a projektet kitaláló másodrendű vádlott, D. Imre kapta. Őket két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Gaudi Tibor vezette tanács. Az elsőrendű vádlottnak 12 millió, a másodrendű vádlottnak 4 millió forint pénzbüntetést is fizetnie kell. Az ügy harmadrendű vádlottjára egy év hat hónap, négy évre felfüggesztett, börtönbüntetést szabott ki a törvényszék. A negyedrendű vádlott egy év tíz hónap, az ötödrendűt egy év egy hónap szintén felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Ahogy korábban többször is beszámoltunk, az első és másodrendű vádlottak elhatározta, hogy egy makettparkot építenek Mórahalmon, ami a történelmi Magyarország területén 1910-ben álló, ötven fontos műemléket mutatja be.

A projekt összköltsége 648 millió forint volt, amelyet a cég – 15 százalékos önerő biztosítása mellett – 550 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatásból akart megvalósítani.

A kivitelezés azonban a kezdetektől akadozott. A fejlesztési ügynökségnek valótlan tartalmú jelentéseket adtak be, ami miatt az állami és az uniós költségvetést ténylegesen 436 millió forint vagyoni hátrány érte, amiből a végrehajtási eljárásban 50 millió forint térült meg.

Volt olyan makett, amit készre jelentettek, de amikor ez megtették, akkor még hozzá sem kezdtek a kivitelezők.

Gaudi Tibor az ítélet kihirdetésekor elmondta, hogy figyelembe vette az időmúlást, és hogy a makettpark végül is elkészült, ha egy része silány minőségben is.

Az ítélet egyelőre nem jogerős, mert az ügyész és a vádlottak is három nap gondolkodási időt kértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában