Nyáron nagyobb probléma a migráció

Több mint háromszáz migránst állítottak meg egy nap alatt a határkerítés Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun vármegyei szakaszán. Bakondi György pedig arról beszélt, hogy idén a déli határon már 42 ezernél is több határsértőt fogtak el.

Suki Zoltán

Illusztráció: Karnok Csaba

Összesen 228 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök szombaton az országban – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap. Csongrád-Csanád vármegyében 9 csoportban 204 migránst találtak, Ásotthalmon, Öttömösön és Röszkén. De találtak illegális bevándorlókat Győr-Moson-Sopron vármegyében, Pest vármegyében és Budapesten is. Ugyancsak szombaton a határkerítés Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyei szakaszán 333 embert akadályoztak meg az illegális határátlépésben.

A feltartóztatott illegális migránsok afgán, marokkói, pakisztáni, palesztin, szír, szomáliai és török állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Közben a migrációról beszélt az M1 aktuális csatornán a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György elmondta, hogy a migráció 2015 óta olyan súlyos politikai, ideológiai, köz- és nemzetbiztonsági, közegészségügyi, gazdasági kérdés, amely megoldást igényel.

Hozzátette, idén a déli határon már a 42 ezret is meghaladta az elfogott határsértők száma. Az elmúlt hetekben újra nagyobb csoportok érkeztek, különösen Ásotthalom térségében. Komoly az aktivitás a Tiszán, a román szakaszon pedig megnőtt a kamionban elrejtőzők száma – közölte.

Szerinte a migráció és ennek biztonsági kihatásai, amit a lakosság saját bőrén érzékel, eljutott a politika szintjére. A nemzetállamok lépései és az EP álláspontja között nincs összhang. A most következő nyári időszak – ami mindig csúcsot jelent a migrációban – komoly politikai vitákat hoz – vetítette előre a főtanácsadó, hangsúlyozva, a magyar nemzeti érdek érvényesítése komoly politikai erőfeszítést igényel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában