Komolyabb fellépést sürgetnek az ásotthalmi gazdák

2015 óta jelentenek megoldatlan problémát az ásotthalmi gazdák számára a migránsok és mostanában az embercsempészek által okozott mezőgazdasági károk. Az önkormányzat tavaly még gyűjtötte a bejelentéseket, mára a tehetetlen mérgelődés maradt. Van, aki villanypásztorral veszi körbe a földjét, ami ugyan nem tartja kint a migránsokat, de nem is ez a cél. Hanem, hogy bent tartsa a hatalmas őrkutyát.

Arany T. János

Nem a migránsokat tartja majd kint, a hanem a házőrzőt bent. Nagy Sándor ásotthalmi mezőőrnek fia, Koppány segít felszerelni a villanypásztort. Fotó: Török János

Nagy Sándor ásotthalmi mezőőrrel indultunk útnak olyan gazdákhoz, akiknek folyamatosan kárt okoznak a migránsok és az embercsempészek. Sándorról külön cikket lehetne írni. A fővárosi agglomerációból költözött Ásotthalomra évekkel ezelőtt. A településre, amiről akkor azt gondolta, hogy a béke szigete. Véleménye azóta jelentősen megváltozott, de most nem ez a téma.

Ha elszabadul, akkor lesz baj

Elsőként Sándorékhoz mentünk. Fiával, Koppánnyal villanypásztort szerelnek föl a batátaföldjük köré. Ez nem tartja kívül a migránsokat, de nem is ez a cél. Hanem, hogy bent tartsa a házőrzőt, a jól megtemett őrkutyát. Gátsor felé mentünk tovább, ahol Szendi-Tóth Gábor villanypásztorát tartó oszlopait döntötték le a migránsok. Ezzel nem okoztak nagy kárt, azzal viszont okoznának, ha a gazda marhái elszabadulnának, vagy be a lucernásba. 

Ide nem merem kiengedni a jószágot. Ha bezabál, felfújódik és megdöglik, akkor nagy a baj

 – mondta Gábor.

Valakinek vállalni kell a kártérítést

A migránsok által okozott mezőgazdasági károk ügye az ásotthalmi képviselő-testület legutóbbi ülésén is szóba került, amikor Fackelmann István alpolgármester feltette a kérdést a jelen lévő rendőri vezetőknek, hogy minek minősülnek a migránsok okozta mezőgazdasági károk és ki fizeti meg azokat. Fackelmann úgy fogalmazott, mindenki kirázza a kezéből a problémát, pedig valakinek vállalni kell a kártérítést. Azt követeli, hogy a migráció nem megfelelő kezelése miatt bekövetkezett mezőgazdasági károkat haladéktalanul fizesse ki a kormány, de szavai, mint a pusztába kiáltott szó, nem találtak meghallgatásra.

Minden esetben tegyenek feljelentést

Alig egy hete ültettük el a batátapalántát Ásotthalmon az önkormányzati földeken. Egyik éjjel 60 ezer töves állományunkon vonultak át a migránsok, és az embercsempészek is áthajtottak a földön

 – kezdte Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere. 

A településen 2022 májusa óta gyűjtötték a gazdák bejelentéseit, de nem értek vele célt.  

Azt javasoljuk,  a gazdáknak, minden esetben tegyenek feljelentést, mert ha nem teszik, akkor hivatalosan nincs ügy, és csak a méltatlankodás marad

 – javasolta.

Elapadt állami támogatás?
Tavaly februárban a mórahalmi polgármesteri hivatal zsúfolásig telt dísztermében tartott fórumon jelentették be, hogy a kormány 170 millió forintot biztosít a térségben mezei őrszolgálatok megalakítására, illetve működtetésére. A rendezvényen részt vettek a térség polgármesterei, a rendvédelmi szervek vezetői és Mihálffy Béla, aki akkor még képviselő-jelölt volt. 

"Tavaly ennek köszönhetően növeltük a mezőőreink számát. A közelmúltban viszont azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a kormány támogatása idén nem áll rendelkezésre" – mondta Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere.

Hozzátette, Toroczkai László, Ásotthalom korábbi polgármestere, országgyűlési képviselő már dolgozik azon, hogy a térség települései ne maradjanak állami támogatás nélkül a migráció elleni küzdelemben.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában