254 határsértőt tartóztattak fel vármegyénkben

Az elmúlt nap eseményei számokban.

Delmagyar.hu

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. július 21-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 307 határsértőt tartóztattak fel és 153 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben – írja a Police.hu.

Bács-Kiskun vármegyében, 4 esetben összesen 18 határsértőt tartóztattak fel Csikéria, Kelebia és Soltvadkert közigazgatási területén.    

Csongrád-Csanád vármegyében, 10 esetben összesen 254 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Domaszék és Mórahalom közigazgatási területén.  

Győr-Moson-Sopron vármegyében 22, Nógrád vármegyében 11 és Pest vármegyében 2 határsértőt tartóztattak fel. 

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, bangladesi, iráni, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos -magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun vármegyében, 1 esetben összesen 3, Csongrád-Csanád vármegyében, 5 esetben 150 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 4 ember ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján Rajka közigazgatási területén 2023. július 21-én 11 órakor, az osztrák-magyar súlyponti akcióban résztvevő egységek ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú tehergépkocsit. A jármű vezetője a rendőri ellenőrzés észlelésekor a járművet és annak rakterében szállított 18, magukat szír és afgán állampolgároknak valló illegális migránst hátrahagyva megkísérelt elmenekülni a helyszínről. A szír állampolgárságú embercsempészt a közeli szántóföldön a járőrök elfogták.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján Nagyoroszi közigazgatási területén, 2023. július 21-én 19 órakor a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy román honosságú személygépkocsit, amit egy román férfi vezetett. A járműben 11, magát szír állampolgárnak valló férfi utazott.

Soltvadkert közigazgatási területén 2023. július 21-én 20 óra 30 perckor az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy cseh állampolgárt, aki egy cseh honosságú kistehergépkocsit vezetett, melyben utasként tartózkodott egy szintén cseh állampolgárságú személy. A járműben 7, magukat szír állampolgárnak valló férfi utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában