Helyi kék hírek

2023.07.05. 11:40

Tűzgyújtási tilalom van

Munkatársunktól

Illusztráció: Sándor Judit

Fotó: Sándor Judit

Egyelőre két vármegyében, Csongrád-Csanádban és a szomszédos Bács-Kiskunban van tűzgyújtási tilalom – derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapjáról. A tűzgyújtási tilalom leginkább azért fontos, hogy megelőzzék a szabadtéri tüzeket.

Ilyenkor tilos tüzet gyújtani az erdőkben, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is. A tűzgyújtási tilalmat a Nébih miden nap felülvizsgálja. A szabadtéri tüzek jellemzően a dél-alföldi térségben a leggyakoribbak. Csongrád-Csanád vármegyében tavaly összesen 2566 esetben vonultak káreseményekhez a hi­vatásos, a létesítményi és az önkéntes tűzoltók. A beavatkozásaink között 1306 tűzeset volt, ami jelentős növekedésnek számít. 2020-hoz képest 24,3, 2021-hez képest pedig 27,8 százalékkal volt több tűz tavaly. A tűzesetek 63 százaléka szabad területen vagy otthonokban keletkezett.

A tűzgyújtási tilalom ideje alatt is sokan öngyújtóval kertészkednek, többen a szabályokat megszegve kerti hulladékot égetnek, vagy a nádas, füves területet próbálják ilyen módon megtisztítani, felfrissíteni – mondja korábban Molnár Krisztina, a vármegyei katasztrófavédelem szóvivője, hozzátéve, aki a tilalom ideje alatt a szabályokat megszegi, bírságra számíthat, ami milliós összeg is lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában