Szegedi hírek

2023.08.26. 12:48

Elhunyt Szeged rendőrkapitánya – Szőke Péter 12 évig vezette a megyeszékhely kapitányságát

Elhunyt Szőke Péter, Szeged korábbi rendőrkapitánya, önkormányzati képviselő. A legenádás zsaru különböző beosztásokban 27 évig szolgált a városi rendőrkapitányságon.

Jeszenszky Zoltán

– Nem a rangot, státuszt és beosztást tiszteltem. Sokkal nagyobb becsülete volt előttem a kérges kezű munkásembereknek és parasztasszonyoknak, akik a Mars téri piacon fagyoskodtak a portékájuk mellett, mint azoknak, akik különböző úton-módon értek el sikereket – nyilatkozta nyugdíjba vonulása alkalmából még 1999 novemberében a Délmagyarországnak. Magánéletében is ragaszkodott ehhez a szemlélethez: bár anyagilag megtehette volna, még városi rendőrkapitányként sem cserélte le régi, szeretett Trabantját vagy ütött-kopott bőrkabátját. 

A Délmagyarország 1999. November 30-i címlapjának részlete.

33 évig volt szolgálatban

Szőke Pétert 1987-ben nevezték ki Szeged rendőrkapitányának, 12 évig töltötte be ezt a tisztséget. Lapunknak adott interjújában hangsúlyozta, hogy mindig azon volt, hogy a város polgárai ne hatóságnak, hanem a közösséget szolgáló testületnek tartsák a rendőrséget. Szőke Péter 1967. február 16-án lett rendőr, a szolgálatban töltött 33 évéből 27-ben a szegedi rendőrkapitányságon dolgozott. 

Az elsú emberrablás

A ranglétrát végigjárva alaposan megismerte a megyeszékhely sötét oldalát. Abban az időszakban volt a megyeszékhely rendőrkapitánya, amikor néhány év alatt, alaposan megváltozott a világ. A kelet-európai államszocialista rendszerek összeomlása miatt, a határok átjárhatóvá váltak, de a nyitott határokon nemcsak jó szándékú emberek, hanem kemény bűnözők is megpróbáltak átjutni. Déli szomszédunk Jugoszlávia polgárháborúba süllyedt, miközben nálunk napról napra nőtt a munkanélküliség. 

A kilencvenes évek elején a bűnözés új formáival szembesült a magyar társadalom: a láthatóvá vált a szervezett alvilág, és fegyveres merényletektől volt hangos a sajtó, de Magyarország történetének első, váltságdíjas emberrablása is Szeged közelében történt meg. Farkas Helga se élve, se holtan nem került elő. Jellemző a korabeli állapotokra, hogy akkoriban emberrablásért nem, legfeljebb zsarolásért vagy személyi szabadság megsértésért lehetett volna elrablóit elítélni, mivel a korabeli Büntető törvénykönyv nem ismerte az emberrablás fogalmát...

Szőke Péter nyugdíjba vonulásakor lapunknak adott interjújában arra emlékeztetett: a bűn világát. a bűnözést, a bűnelkövetőt hivatalból és személyes meggyőződésből üldözte. Ennek ellenére állította, hogy az emberek életében benne van a botlás. Mert, akire hat a gravitáció és két lábon, egyenes gerinccel jár a földön, az botlik.

– A botlás csak az emberre jellemző. A csúszómászók sohasem botlanak. Én ki merem mondani, hogy a botló embert segíteni kell, nem pedig a földbe taposni – fogalmazott a legendás rendőrkapitány.

Két legenda egy képen: Szőke Péter, Szeged nyugalmazott rendőrkapitánya Lukács János, rendőr dandártábornoktól, megyei rendőrfőkapitánytól vette át 2014-ben az országos rendőrfőkapitány által adományozott dísztőrt. fotó: police.hu
Két legenda egy képen: Szőke Péter, Szeged nyugalmazott rendőrkapitánya Lukács János, rendőr dandártábornoktól, megyei rendőrfőkapitánytól vette át 2014-ben az országos rendőrfőkapitány által adományozott dísztőrt. fotó: police.hu

Önkormányzati képviselő lett

Nyugállományba vonulása után a közélet felé fordult, a Magyar Szocialista Párt önkormányzati jelöltjeként 2002 és 2010 között az egyik belvárosi körzetet képviselte a szegedi közgyűlésben. 

Rendőri pályafutásával a város megűbecsülését is kivívta. 1995-ben a Szegedért Alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriumának díját, 2017-ben pedig az önkormányzat Szegedért Emlékérmét vehette át. Hetvenedik születésnapján, 2014-ben az országos rendőrfőkapitány a rendőrség állományában végzett kimagasló munkája és életútja elismeréseként dísztőr emléktárgyat adományozott Szőke Péter nyugalmazott rendőr ezredesnek a Szegedi Rendőrkapitányság korábbi kapitányságvezetőjének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában