Hat vármegyei településen találtak migránsokat

Ásotthalmon, Domaszéken, Mórahalmon, Öttömösön, Röszkén és Ruzsán is találtak illegális bevándorlókat a rendőrök szombaton. Összesen jóval több mint 700 emberre bukkantak a vármegyében.

Suki Zoltán

Fotó: Havran Zoltán

Összesen 882 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök szombaton az országban – közölte vasárnap az Országos Rendőr-főkapitányság. Közülük Csongrád-Csanád vármegyében 21 csoportban 759 határsértőt találtak Ásotthalmon, Domaszéken, Mórahalmon, Öttömösön, Röszkén és Ruzsán. A szomszédos Bács-Kiskun vármegyében ezúttal 64 illegális bevándorlót találtak.

Ugyancsak vasárnap a határkerítés Csongrád-Csanád vármegyei szakaszán 20 csoportban 823 embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan átlépje az országhatárt.

Domaszéken pedig egy embercsempészt is elkaptak. Szombaton reggel kilenc óra előtt a rendőrök egy magyar rendszámú autót igazoltattak, amit egy 28 éves georgiai férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 4 külföldit találtak.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésükkor afgán, marokkói, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Az elfogott embercsempész ellen eljárást indítottak. Ha elítéli a bíróság akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik.

A miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója pedig arról beszélt az M1 Ma este című műsorában szombaton, hogy az elmúlt nyolc esztendő eseményei bebizonyították, hogy helyes döntés volt elrendelni a szigorú határőrizetet a déli határon, mert anélkül milliók jutottak volna Nyugat-Európába Magyarországon keresztül. Bakondi Györgyöt annak apropóján kérdezték a műsorban, hogy nyolc évvel ezelőtt ezen a napon támadták meg a migránsok a röszkei határátkelőhelyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában