Szélmalomharcot vívunk a csalókkal

Hiába a tájékoztatás, nem lett kevesebb internetes csalás az országban. A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság most mégis úgy döntött, hogy újra próbálkozik, és a közösségi oldalán figyelmeztet a csalásokra.

Delmagyar.hu

A csalásokkal kapcsolatban indított tájékoztató kampányt a napokban a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Ehhez a közösségi oldalukat használják. Az első bejegyzésben azt írják, hogy amennyiben ismeretlen vagy gyanús a feladó, sose kattintsunk az SMS-ben kapott linkre, mivel könnyen egy adathalász oldalon találhatjuk magunkat. Szerintük érdemes olyan hiteles biztonsági alkalmazásokat telepíteni a telefonunkra, amelyek képesek blokkolni a káros tartalmakat. Mobilunkon, azért is javasolt időről időre frissíteni az operációs rendszert, mert a legújabb verziók hozzájárulhatnak a kockázatok minimalizálásához. És nagyon fontos az is, hogy az SMS-ben érkezett kérésre a bankkártya- és a személyazonosságunkat igazoló adatainkat se adjuk meg senkinek.

A rendőrség egy másik csalási formára is figyelmeztet. Azt írták, hogy a vishing olyan telefonos csalás, aminél a csaló igyekszik elhitetni a felhasználóval, hogy banki alkalmazottként egy pénzügyi tranzakciókor fellépett hiba vagy csalás gyanúja miatt telefonál, sürgetve a gyors reagálást és ezzel megzavarva a kiszemelt áldozatot. A támadó megpróbálja személyes, pénzügyi vagy biztonsági információi megosztására, pénz átutalására, vagy valamilyen program telepítésére rávenni a felhívott embert, aki általában banki ügyfél. A telepített alkalmazás segítségével tulajdonképpen tükrözik a bankoláshoz használt eszközt, így már hozzáférnek a jelszavakhoz, bankkártyaadatokhoz, bankszámlához, illetve a CV-kódokhoz.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában