Két helyen is jelzett az életmentő berendezés

Delmagyar.hu

Illusztráció: Bujdos Tibor

Szerdán Csongrád-Csanád vármegye két településén is életet mentettek a szén-monoxid-érzékelők. Először egy hódmezővásárhelyi családi házban adott le vészjelzést a berendezés kora délután. A város hivatásos tűzoltói méréseket végeztek, a mérőműszerek is kimutatták a gyilkos gáz jelenlétét. Az elsődleges vizsgálatok alapján ebben az esetben a nyílt égésterű vízmelegítő okozta a bajt. A délutáni órákban pedig egy deszki családi házban figyelmeztette az érzékelő sípoló hangja a lakókat a veszélyre. A szegedi hivatásos tűzoltók és a gázszolgáltató szakemberei közösen vizsgálták át a tüzelő-és fűtőberendezéseket. A szén-monoxid-érzékelőknek köszönhetően sérülés egyik esetben sem történt, a mérgezés legenyhébb tünetei sem jelentkeztek a lakóknál.

Ahol nyílt lánggal működő vízmelegítőt használnak, ott különösen nagy veszélyt jelent a szén-monoxid. A legtöbb mérgezés és tragédia oka, hogy rossz, elavult, nem karbantartott, esetleg engedély nélkül felszerelt fűtőeszközzel fűtenek, illetve nem megfelelő a szellőzés.

Leginkább azok a nyílt égésterű vízmelegítők jelenthetnek veszélyt, amelyek a szoba levegőjét használják az égéshez, és amelyek környezetében nem megoldott a levegő-utánpótlás. Egy ilyen vízmelegítő rövid idő alatt elhasználja egy kis lakóhelyiség vagy egy kisebb fürdőszoba levegőjét. Egy nem megfelelően szellőző helyiségben hosszabb időt eltöltve az életünkkel játszunk. A mérgezéses esetek 36 százaléka fürdőszobában, 13 százaléka konyhában, ugyanennyi hálószobában, 12 százaléka nappaliban, 26 százaléka pedig egyéb helyiségekben következik be.

Három egyszerű módszerrel megelőzhetőek a tragédiák:

A nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást! Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba.

A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni.

A fűtőeszközöket, vízmelegítőket évente legalább egyszer szakemberrel kell ellenőriztetni. Használjuk ki erre az otthon töltött időt és hívjunk szakembert!

Egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen jelez, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezik. 
Természetesen csak a megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelők tudják funkciójukat betölteni, és az is fontos, hogy a készüléket a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítsük. Fontos tudni, hogy ezeknek az érzékelőknek is van szavatossági idejük: öt-hét év után le kell cserélni azokat.

Olvasható a Katasztrófavédelem oldalán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában