Kilenc hónap alatt 570-en sérültek meg vármegyénk útjain

Az egy évvel korábbinál kettővel kevesebb, 17 halálos kimenetelű baleset történt Csongrád-Csanád útjain a tavalyi év első kilenc hónapjában. A KSH adatsorából kiderül, hogy az alkoholos befolyásoltság mindössze az esetek 5,3 százalékában játszott szerepet, ami országosan a legjobb arány.

Varga Anna

A közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma 17 főre mérséklődött Csongrád-Csanádban, súlyosan 173 fő sérült meg, míg könnyebben 380-an. Archív fotó: Donka Ferenc

A tavalyi év első kilenc hónapjában összesen 10 ezer 704 baleset történt az országban, 4,1 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakinál – tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A fővárost és a 19 vármegyét elemző, Fókuszban a vármegyék című kiadványukból kiderül, hogy Csongrád-Csanád dobogós lett, ugyanis alkoholos befolyásoltság a balesetek legkisebb százalékában játszott szerepet nálunk a 2023-as esztendő első kilenc hónapját vizsgálva.

Csökkenő esetszám jellemező

A vármegyék döntő többségében csökkent a balesetek száma, a visszaesés Tolna, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy vármegyékben volt a legjelentősebb (–13%), míg Nógrád vármegyében 13 százalékkal több baleset történt 

– olvasható a kiadványban. Országos szinten a balesetek 2,8 százaléka végződött halállal, 29 százalékuk súlyos, 68 százalékuk pedig könnyű sérüléssel járt.

Abban nincs változás, hogy a balesetek nagy részét, országosan 63 százalékukat személygépkocsival okozták, a kerékpárok és a motorkerékpárok részesedése 11, illetve 4,5 százalék volt.

Kevesebben okoztak balesetet ittasan

Jó hír, hogy az ittas állapotban okozott balesetek száma csökkent országosan, méghozzá 14 százalékkal. Ez összességében 799 esetet takar, a legtöbb ezek közül a fővárosban történt, szám szerint 135, majd a 20-as listában Pest vármegye következik 121 ilyen balesettel. Ebben a tekintetben dobogós lett Csongrád-Csanád, arányaiban vármegyénkben volt a legkevesebb ilyen eset, 5,3 százalékot tett ki arányuk a tavalyi év első kilenc hónapjában. A 22 ittas állapotban okozott baleset a 2022-es év azonos időszakához képest csökkenést mutat, 13-mal kevesebb ilyen eset történt vármegyénkben. Ez a csökkenő tendencia már az I. negyedéves adatokban is látszott.

A tízezer lakosra jutó balesetek számát tekintve félévkor Csongrád-Csanád a 10-ik helyen állt 6,2-es mutatóval a 20-as listában. Ennél az I–III. negyedéves adatok jobbak, a 8-ik helyen álltunk 10,6-os mutatóval, míg országos átlag 11,2 eset volt a tavalyi év első 9 hónapjában.

Még mindig figyelmetlenek a sofőrök

2023 I–III. negyedévében 415 közlekedési baleset történt közútjainkon, amelyek során 570 személy sérült meg. A balesetek száma az országosnál kevésbé, a sérültek száma annál nagyobb mértékben csökkent.

152 baleset végződött súlyos, 246 könnyű sérüléssel, előbbiek száma 0,7, az utóbbiaké 5,4 százalékkal csökkent 2022 azonos időszakához képest. Az egy évvel korábbinál 2-vel kevesebb, 17 eset halálos kimenetelű volt 

– írta a KSH. A közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma 6-tal 17 főre mérséklődött ezen időszakban.

A kiváltó okok azonban nem változnak, a balesetek 94 százaléka a járművezetők hibájából következett be, jellemzően nem adták meg az elsőbbséget, illetve sok a gyorshajtó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában