Kovács Ádám pénzügyőr az év szakembere Csongrád-Csanádban

2024.02.26. 09:00

Rózsás tetkó buktatta le a csempészt

Az adrenalin hajtja az év igazgatósági szakemberét. Kovács Ádám pénzügyőr hadnagy, a Csongrád-Csanád Vármegyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársaként kapta az elismerést. Hét éve szolgál Röszkén. Talált már többek között tetemes mennyiségű csempész cigarettát, 300 millió forint értékű aranyat és jó néhány kiló marihuánát, gépfegyvereket, lőszereket is.

Delmagyar.hu

Kovács Ádám pénzügyőr hadnagyot az adrenalin hajtja. Abból pedig nincs hiány a röszkei határkirendeltségen. Fotó: DM

Egy karra tetovált rózsa is gyanús lehet a pénzügyőrnek. Kovács Ádámnak, a röszkei határkirendeltség hadnagyának mindenképpen. A motívum láttán talált az autóban 50 kilogramm marihuánát.

A tetkó egyszerűen nem illett a képbe. Valami nem stimmelt a párral, akik azt mondták, csak Bécsbe ruccannak ki. Végül az alapos kontrollnak meglett az eredménye, kiderült: Ausztria helyett a szegedi Árkádig gurultak volna, elpasszolni az árut

 – mesélte Ádám, aki a nemzetközi vámnap alkalmából a NAV Csongrád-Csanád Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának pénzügyőreként az Év Igazgatósági Szakembere címet érdemelte ki.

Informatikusnak készült, de az érettségi után úgy döntött, talán az IT világa túl nyugis lenne számára, egyenruhát húzott és pénzügyőrnek állt. Pörgésben, adrenalinban pedig a kezdetekben sem volt hiány, egy-egy belterületi szolgálatban, ahol a nyomozókkal többek között italmérőhelyeket szemlézett és lakhelyellenőrzést végzet. Utóbbi kapcsán tudatosult benne, hogy igazán hozzá passzoló hivatást választott; amikor kerítésen átugorva iramodhatott a menekülő cigarettacsempészek után.

Hét éve már a röszkei határkirendeltségen szolgál. A tavalyi a felderítései alapján összesen mintegy 270 vámigazgatási eljárás fűződött a nevéhez. Olyan határátlépők kiszűrése, akik ide-oda rejtett portékájukkal próbálkoztak hazánkba belépni. Ádám hozzáértése végül 2023-ban 48 millió forint vámigazgatási bírsággal gyarapította a költségvetést. Plusz megakadályozta a bizonytalan eredetű alkohol, cigaretta, illegális pörgetőszerek országba jutását, vagy éppen átcsempészést.

Az adrenalin hajt. Abból pedig nincs hiány a röszkei határkirendeltségen pénzügyőrként. Persze rengeteg munka is van a sikeres felderítéseim mögött, no és alázat, alázat. Ezt a hivatást szerintem csak így érdemes csinálni 

– jegyezte meg mosolyogva a hadnagy, aki kezdőként azzal trenírozta magát, hogy a rutinos kollégák felderítési feljegyzéseit, a fotóit tanulmányozta.

Az autó szellőzőjébe rejtett több ezer doboz cigaretta. A gépjármű padlólemeze alá zacskókba csomagolt 300 millió forint értékű aranyékszer. Az Audi A5-ösben eldugott gépkarabélyok, lőszerek. A 30 éves hadnagynak a legnagyobb motiváció ezek megtalálása. Ádám a későbbiekben szeretne oktatással foglalkozni. Rávezetni az újonc pénzügyőröket, hogy akár a már említett rózsás tetkó látványa is gyanús lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában