Hat határsértőt találtak

Suki Zoltán

Bakondi György elmondta, Olaszországban felvetődött a tengeri blokád lehetősége is a migráció miatt. Illusztráció: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Hétfőn összesen hat határsértőt tartóztattak fel az országban – közölte kedden az Országos Rendőr-főkapitányság. Hozzátették, hogy az összes migránst Csongrád-Csanád vármegyében találták. A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésükkor szír állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pedig az M1 műsorában beszélt arról, hogy Európa külső határai továbbra is jelentős migrációs nyomás alatt állnak. Bakondi György szerint a Nyugat-Afrika felől erősödő migrációs nyomás egyik oka, hogy a Száhel-övezet országai már nem tudják feltartóztatni az Európa felé tartó embereket. Másrészt nem sikeresek az EU észak-afrikai országokkal, például Egyiptommal, Marokkóval, Tunéziával kötött megállapodásai, amelyek célja az volt, hogy ezek az államok az uniós támogatásért cserébe visszatartsák a migránsokat.

Az illegális migráció 2015 óta a politikai viták kereszttüzében áll. Egyre több ország fogalmaz meg kritikát, Magyarország mellett Lengyelország, Csehország, Szlovákia is. Mi több, Olaszországban felvetődött a tengeri blokád lehetősége. Az illegális migráció a háború és béke kérdéséhez hasonlóan fontos politikai ügy az EP-választásokon. Az utolsó órában vagyunk, hogy a választásokon a jelenleg liberális túlsúlyú európai intézmények, az EP összetételének megváltoztatásával megerősítsük a biztonsági garanciákat, Európa határait

 – mondta Bakondi György. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában