Vallási és világi témájú művek is láthatók

2019.10.13. 13:43

Kossuth Tivadar képei a Zsinagógában

Hanuka fényei címmel nyílt meg a héten Kossuth Tivadar festőművész önálló kiállítása a Zsinagógában a XV. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál keretében. Bár a kiállítás címe vallási tematikára utal, azért más témájú festmények is szerepelnek a válogatásban.

Szakrális helyszínen állították ki a vajdasági művész képeit. FOTÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba

Kossuth Tivadar Törökbecsén, az egykori Jugoszláviában született, édesanyja ikonokat festett – innen a festészet iránti érzékenység, ám az iskolában asztalosmesterséget tanult, majd pedig egy csempegyárban dolgozott. Egyszer aztán gondolt egyet és a képeiről készült fotókat elküldte Otto Bihai-Merin belg­rádi művészettörténészhez, aki a tehetségét látván sikereket jósolt neki, s igaza lett. Kossuth Tivadar képei bejárták a világot, Ausztráliától Észak-Amerikáig több nagyvárosban állították már ki a műveit. Időről időre Szegedre is meghívják, és az elmúlt tíz évben több kiállítása volt már a megyében.

Szakrális helyszínen állították ki a vajdasági művész képeit. FOTÓ: KARNOK CSABA

A mostani kiállításon több bibliai történetet, mint például a Noé bárkáját ábrázoló képe is megjelenik, továbbá érdekesség, hogy a kiállítás helyszínéül szolgáló szegedi Zsinagógát is megfestette. A vallási témán túl pedig megjelenik a cirkusz, felszálló színes légballonok és egy hajóskapitány alakja is mint visszatérő motívumok.

– Kossuth Tivadar hosszú kitérőkkel tarkított életpályája során megteremtette egyedi, csak rá jellemző képi stílusát, mindvégig megőrizve és követve a maga egyéniségét, választva egy nehéz, de önálló utat – méltatta őt Dusha Béla fotóművész. A kiállítást a Zsinagóga nyitvatartási idejében lehet megtekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában