Ízletes csalikkal lehetett a halak kedvében járni

2019.10.29. 14:21

A Forráskúti Horgásztón nagy hangsúlyt fektetnek az állatvédelemre

Szép őszi időben várhatták a fogást a forráskúti Topogó Horgásztóhoz a hétvégén kilátogatók. Bár ilyenkor kicsit kevesebbet esznek a halak, azért nem volt panasz. Vincze Alex horgász például kiváló fogásról számolt be.

Kancsár Tímea

– Ma a forráskúti Topogó Horgásztóra látogattunk el, so­­ha nem voltam még, de szerettem volna kipróbálni a tavat. Igen eredményesen zártam a napot, 13 ponttyal és egy keszeggel. A pontyok 2–5 kg közötti méretűek voltak. Összesen 14 pontyot és 3 keszeget sikerült partra terelnünk, néhányat pedig visszaengedni – írta Facebook-posztjában Vincze Alex, aki 15 éve horgászik.

Szereti a csendet

Vincze Alex a hétvégével kapcsolatban elmesélte: igen ne­­héz peca volt, elég finnyásak voltak a halak, nagyon a kedvükben kellett járni. – Ráadásul folyamatosan váltogattam a csalikat, hiszen pont azok különböző ízvilága hozta meg a kívánt eredményt – mondta Alex. Általában barátokkal szo­kott menni, vagy a testvérével. De ha éppen nem ér rá senki, elmegy egyedül. – Szeretem a csendet, a természet hangját. Jó ez a sport a mai rohanó világban. Na meg hát a halak! – tette hozzá.

Volt, aki trikóban várta a fogást

– Elég meleg az időjárás ahhoz képest, hogy októbert írunk. A halak pedig amikor ősszel bejön a hideg, kezdenek el raktározni, hiszen kell télire a zsírréteg. Olyankor jobban esznek. Mindezek után késő ősszel csökken az étvágyuk, télen elvermelnek. Pihennek, regenerálódnak. De azért még így is tudtak a tóhoz kilátogatók jót horgászni – magyarázta Tapodi Sándorné. A forráskúti horgásztó tógazdája hozzátette: jóval alacsonyabban van most a tó vízszintje, ez is befolyásolja a halak étvágyát.

Leápolják a kifogott halak sebeit

– A hétvégén inkább öt kiló alatti, kisebb halakat fogtak. Nálunk négy kiló a mérethatár, afölött vissza kell engedni őket a tóba. Az ennél nagyobb halak húsának élvezeti értéke egyébként sem annyira jó már. A tíz kiló feletti halaknak már eszmei értéke van. Ehhez a tóhoz inkább a sporthorgászás miatt jönnek. Mindenki szeretné a saját egyéni rekordját megdönteni. Idén sok 18-19 kilós, többnyire pontyokat fogtak – mesélte a tógazda. Azt is megtudtuk, a szezon december elsejéig tart a Topogó Horgásztavon, ahol nagy hangsúlyt fektetnek az állatvédelemre. Kötelező például a kifogott halat pontymatracra fektetni, majd a horogszabadítás után lefertőtlenítik a horog ejtette sebeket, és csak ezután engedik vissza a halat a vízbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában