Saját történeteiket rendeznék kötetbe

2019.10.24. 15:21

Saját történeteiket rendeznék kötetbe

Helyi, ruzsai legendákat, történeteket szeretnének összegyűjteni a művelődési ház munkatársai.

Arany T. János

Ruzsa 2019.10.22. Könyvtár Sánta Gizella mesekönyvek között képen: Fotó: Török János - Délmagyarország - DM

Fotó: Torok Janos

„Elveszett! Keressük! Azt a helyi mesét, történetet, amelyet településünk idősei még szájról szájra adtak tovább, esetleg tanulságként mesélték a gyerekeiknek, unokáiknak. Ha Ön ismer ilyet, kérjük, hogy írja le, küldje el nekünk, vagy ha személyesen eljön és elmondja, az a legjobb!” – jelent meg a felhívás a közelmúltban.

Mesevilágot alkotnak

– Mi is kialakítottuk a településfejlesztési stratégiánkat, de én abban nem hiszek, hogy az csak abból áll, hány utat akarunk leaszfaltozni, hány épületet felújítani. Szerintem ennek az a szerepe, hogy egy közösségnek meghatározza az arculatát és a fejlődésének irányát. Ennek része a logónk és egy saját kisfilm – magyarázta Sánta Gizella, Ruzsa polgármestere.

Sánta Gizella, Ruzsa polgármestere: Helyi, legendássá vált sztorikat szeretnénk összegyűjteni. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Mi a fontos?

– Feltettük a kérdést magunknak, hogy ez nekünk mennyire fontos. Itt jött a történetbe egy meseszál, hogy alkossuk meg a saját ruzsai mesevilágunkat. Ehhez kezdtük el gyűjteni a meséket, ezek lehetnek olyan történetek, amelyek nem biztos, hogy mesék, hanem valóságos, de időközben komikussá alakult sztorik. Az ötlet az volt, hogy a nyugdíjasok tudnak majd mesélni, de lehet, hogy ezek nekünk nem tűnnek fel, ezért valószínűleg egy külsős szakemberrel dolgozunk majd együtt – magyarázta a polgármester.

Krizsán, a rendőr

Sánta Gizella megosztotta velünk az egyik saját történetét.

– Voltak ikonikus embereink, az egyik a rendőrünk volt. Úgy nőttem fel, hogy azt hittem, a Krizsán azt jelenti, hogy rendőr, mert így hívták nálunk a rendőrt. A kutyájával járt bálokba, diszkóba, és a kutya elé dobtak egy karika kolbászt, mire az állat elrántotta Sanyi bácsit. Ez nem mese, de mi ilyen, a falunkhoz kapcsolódó történeteket szeretnénk gyűjteni – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában