Okostermeket adtak át a móravárosi szakközépben

2019.11.08. 11:48

Tablettel kapcsolják a villanyt és húzzák fel a redőnyöket

Az okosházak digitális technikájának oktatására alkalmas tantermet adtak át a móravárosi szakközépiskolában. A laboratóriumban a tanulók az elektronika és elektrotechnika területén 21. századi ismeretekhez juthatnak, és ezáltal későbbi munkahelyükön képesek lesznek majd alkalmazni ezeket a korszerű technológiákat.

H.E.

Az oktatótermeket nemcsak ennek az intézménynek a gyerekei használhatják, hanem a Déri Miksa és a Gábor Dénes tanulói is. Fotó: Karnok Csaba

– Ez egy olyan terem, ahol a diákok megtanulhatják az alapokat, ami szükséges ahhoz, hogy kialakítsanak egy intelligens házat, redőny- és világítás vezérléssel, riasztórendszerekkel – magyarázta az intelligens épületfelügyeleti laboratórium átadóján Kummer Zoltán, a Legrand Zrt. oktatási vezetője. Ugyanis az épületek villamos- és digitális infrastruktúrával foglalkozó cég a Nemzeti Foglalkoztatási Alap támogatásával modern, a 21. század követelményeinek megfelelő termet adott át az SZSZC Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. – Új minőséget ad az elektronika oktatásának ez a két új tanterem. Az egyikben az erősáramú oktatásra, míg a másikban az intelligens épületek digitális technikáinak elsajátítására lesz lehetősége diákjainknak – tudtuk meg Feketű Bélától, a szakgimnázium igazgatójától.

Intelligens épületvillamossági laboratóriumokat adtak át a Szegedi SZC Móravárosi Szakgimnázium és Szakközépiskolájában. Fotó: Karnok Csaba

Erdélyi Margit a Szegedi Szakképzési Centrum vezetője elmondta, példaértékű volt az összefogás, a gyakorlati oktatók és az itt tanulók kétkezi munkájukkal újították fel e termeket és szerelték be az eszközöket. Nemcsak ennek az intézménynek a tanulói veszik ezt igénybe venni, hanem a Déri Miksa és a Gábor Dénes szakgimnáziumok diákjait is itt képzik majd – tudatta a főigazgató. Azt is hozzátette, bízik abban, hogy laboratórium segítségével a tanulók az elektronika és elektrotechnika területén a mai kornak megfelelő ismeretekhez juthatnak, és ezáltal későbbi munkahelyükön képesek lesznek majd alkalmazni ezeket a korszerű technológiákat. A terem akkreditált oktatási központ is lesz, akik ezen a képzésen részt vesznek, bárhol a világban kaphatnak munkát. Ma az ilyen szakemberek száma nyolcvan, és egyre nagyobb az igény rájuk.

Fotó: Karnok Csaba

Az okos házak digitális technikájának oktatására alkalmas tanteremben nincs villanykapcsoló. Kummer Zoltán egy tablet segítségével húzta fel a redőnyöket és kapcsolta fel a villanyt, majd az ünnepélyes szalagátvágást követően a terem kulcsa helyett ezt nyújtotta át az intézmény igazgatójának.

Görbe Péter központi fűtés és gázhálózat-rendszer szerelőnek tanul, ő is fog majd ebben a laborban tanulni. Úgy fogalmazott, kiskora óta érdeklik a technikai dolgok, imád tanulni és tervezi, hogy a villanyszerelő szakot is elvégzi.

Korábban írtuk:

- Új minőséget ad az elektronika oktatásának ez a két új tanterem. Az egyikben az erősáramú oktatásra, míg a másikban az intelligens épületek digitális technikáinak elsajátítására lesz lehetősége diákjainknak. – tudtuk meg Feketű Bélától, a Szegedi SZC Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának igazgatójától.

Az oktatótermeket nemcsak ennek az intézménynek a gyerekei használhatják, hanem a Déri Miksa és a Gábor Dénes tanulói is. Fotó: Karnok Csaba

 

Az oktatótermeket nemcsak ennek az intézménynek a gyerekei használhatják, hanem a Déri Miksa és a Gábor Dénes tanulói is. A terem kialakítása a Legrand Zrt. és a Nemzeti Foglalkoztatási Alap összefogásával valósult meg. Kummer Zoltán, a cég oktatási vezetője bemutatta az egyik termet a sajtótájékoztató résztvevőinek: villanykapcsoló helyett tablettel húzta fel a redőnyt és kapcsolt villanyt. Ezt a tabletet adta át jelképesen Erdélyi Margitnak, a Szegedi Szakképzési centrum igazgatójának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában