Több lépcsős béremelést terveznek - minden egyetemi dolgozót érinthet

2019.12.16. 18:25

A felsőoktatás jövőjéről beszélgettek

A kormány célja, hogy az oktatás és a kutatás ne csak a diploma kibocsátást segítse, hanem az adott régió társadalmi-gazdasági felemelkedését is – hangsúlyozta a felsőoktatásért felelős államtitkár Szegeden. Horváth Zita volt az első előadója a Szegedi Akadémiai Bizottság beszélgetéssorozatának, amely az egyetemek helyzetét, jövőjét mutatja be.

H.E

Szeged. Szab székház Képen; Horváth Zita államtitkár Fotó;

A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága „Milyen egyetemet szeretnénk” címmel beszélgetéssorozatot indított hétfő délután a SZAB székházban, amelyet igen nagy érdeklődés övezett. Az ötletgazda Csirik János, a JATE korábbi rektora elmondta, az elmúlt időszakban nagyon sok változás történt a felsőoktatásban. – Ezért úgy gondoltuk érdemes végig gondolni ezeknek a következményeit. Ez egy közös kérdés, amely mindenkiben felvetődik, nem mindegy milyen körülmények között tanulnak, dolgoznak itt az emberek – hangsúlyozta a professzor.

A sorozat első előadója Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár volt, aki egyből rátért a változásokra, melyek közül az egyik, hogy szeptembertől a felsőoktatás irányítása átkerült az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Palkovics László vezényelte Innovációs és Technológia Minisztériumhoz, így egy államtitkárság felügyeli a felősoktatást, a szakképzést és a kutatásfejlesztést. – Ez mutatja azokat a fő irányokat, amelyek a kormány célkitűzései között szerepelnek, vagyis az, hogy az egyetemek többek annál, minthogy hallgatókat okítsanak. Célunk az, hogy az oktatás és a kutatás ne csak a diploma kibocsátást segítse, hanem az adott régió társadalmi-gazdasági felemelkedését – tudatta az államtitkár helyettes.

Az egyetemek többek annál, mint hogy csak oktassanak, a jövő a kutatásfejlesztésben van – tudatta Horváth Zita, államtitkár-helyettes. Fotó: Török János

A felsőoktatási intézmények anyagi háttere kapcsán elmondta , gondolkodnak új típusú finanszírozási rendszerben, ami más logika alapján támogatja a felsőoktatási intézményeket. Most ez hallgatói létszámhoz kötött, ezt nem tervezik eltörölni, ám olyan plusz finanszírozást terveznek, ami a tudományos kutatásra ösztönzi az egyetemeket, hiszen ezáltal kerülhetnek előrébb a nemzetközi rangsorokban. Előadása elején hangsúlyozta, óriási kihívás az egyetemeknek az, hogy egyre kevesebb hallgató van, ezért szükséges más forrásokat biztosítani. Az egyetemi dolgozók béremelésével kapcsolatban elmondta, hogy kidolgoztak már egy több lépcsős béremelést, amely érezhető lesz majd mind az oktatók, mind a más pozícióban dolgozok zsebében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában