Szerényen, ám boldogan élnek Nagyi Edináék

2019.12.02. 07:41

Félnek a téltől: nincs pénzük tüzelőre, de boldogan élnek Nagyi Edináék

Három hónapos kora óta neveli egyedül most 13 éves fiát Nagyi Edina. Két hónapja költöztek első saját otthonukba a szentmihályi kiskertekbe. A 26 négyzetméteres ingatlanban szerényen élnek, legnagyobb szükségük tűzifára lenne.

Hajó Edina

Szeged 2019.11.28. Nagyi Edina és Miksa Káritász alapítvány által támogatott család Fotó: Török János - Délmagyarország - DM

Fotó: Torok Janos

 

Nappal sem könnyű megtalálni azt a kis házat, ahol alig két hó­­napja él Nagyi Edina 13 éves fiával, Miksával. Este, szakadó esőben nehéz dolgunk volt. A szentmihályi kiskertekben lévő takaros házban mosolyogva fo­­gadott bennünket az édesanya és fia, akik örülnek annak, hogy hosszú idő után végre van saját otthonuk. A fiút az sem zavarja, hogy messze van a buszmegálló.

Nincs fűtés a kis házban

Edina három hónapos kora óta neveli egyedül fiát, eddig édesanyjával éltek együtt Szegeden, ám már régóta vágytak arra, hogy kettesben legyenek. A 26 négyzetméteres ingatlant két hónapja vásárolta meg az édesanya. Nemrégiben szigetelték le a fenti részt, a gondot az okozza, hogy a fűtésük egyelőre megoldatlan, lent van egy kis kályha, ezt úgy kapták, ám az emeleten nincs fűtés, így penészesedik a fal.

Fotó: Török János

A kályha mellett bojlert is kaptak, de sok minden hiányzik még a kis lakásból. – Nincs sütőm, pedig nagyon szeretünk sütni Miksával, aki imádja a ha­­sát. A gáz sincs bevezetve, de szerencsére villany van – magyarázta Edina. A fiú hozzátette: „anyu, a hétvégén is sütöttünk”, mire édesanyja elnevette magát, ugyanis sütés nélküli édességet készítettek együtt. Miksa el­­árulta, nagyrészt ő alkotta, gondolkozik azon, hogy séf lesz.

A legfontosabb, hogy együtt legyenek

Miksát nem zavarja, hogy messzebb költöztek, sok évfolyamtársa és osztálytársa van Szentmihályon. – A Karolina-iskolába járok, a 6 óra 40-es busszal szoktam indulni, szeretek időben odaérni. Nagyon szeretem a sulit, kedvelem az osztálytársai­mat és a tanáraimat – magyarázta a fiú. Édesanyja elmondta, már az első napokban sem en­gedte, hogy kikísérje a buszmeg­állóba, az sem érdekli, hogy sötét van és sár. – A lényeg, hogy együtt lehetünk, nekünk ez a legfontosabb, az sem zavar, hogy kicsi a hely – mondta a kamasz fiú, aki az ebédlőasztalon épp a há­zi feladatát írta.

Edinának jelenleg nincs ál­­landó munkahelye, nemrég szűnt meg az állása, eladóként dolgozott. Most alkalmi munkákból él, egy kisbabára vigyáz és takarít.

Miksa és édesanyja, Edina két hónapja élnek kettesben saját otthonukban. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

 

Tüzifára lenne szükségük

Januártól újra szeretne a szakmájában elhelyezkedni, úgy fogalmazott, szívesen tanul, volt már műszaki, ruházati eladó, és dolgozott pékségben is. Jelenleg alig 90 ezer forintból kell kijönniük havonta, legnagyobb gondjuk a tűzifa hiánya, valamint a fűtés megoldatlansága.

– Barátnőmtől kaptunk egy utánfutónyi tüzelőt, de ez körülbelül egy hétig lesz elég. Hosszabb távon pedig gondolkodnom kell a fűtési rendszer kialakításában, fent minden vizesedik – fogalmazott az édesanya. Láttuk, nincsenek nagy igényei, azt mesélte, ruháit barátnőitől kap­­ja.

Ennél nagyobb gond a ka­masz fia ruháztatása, aki egyre nő. Miksának sincsenek nagy vágyai, a szerény fiú egy távcsövet szeretne karácsonyra, nagy álma pedig egy kerékpár, hogy tudjon a barátaival biciklizni.

 

Jóakarat hídja

A lapunkban bemutatásra kerülő 12 család számára a jóakaratforintokat december 15-éig várjuk a Szeged–Csanádi Egyházmegyei Karitász 11735005-20392886 OTP Banknál vezetett számlaszámára. Akinek kérdése, vagy más jellegű felajánlása van, a 62/567-825-ös telefonszámon jelentkezhet munkaidőben. Bútort, műszaki cikket és egyéb tárgyi adományokat csak abban az esetben fogadunk, ha azok megfelelő állapotúak, és a támogatott családoknak valóban szükségük van rá. Ezeket előzetes egyeztetés után a helyileg illetékes Szeged–Csanádi Egyházmegyei Karitász irodájába vihetik el a felajánlók, vagy közvetítésünkkel közvetlenül a kiválasztott családnak is átadhatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában