A „bandázós" helyeken szúrják le a varsákat

2019.12.24. 16:00

Megkezdték a törpeharcsa gyérítését – Az Atkai holtágon indult a szezon

A törpeharcsa étvágya határtalan, táplálék-konkurenciát jelent az őshonos, kedvelt halaknak, ahol megjelenik, megkeseríti a horgászok életét. Így időnkért gyéríteni kell a túlszaporodó állományt, ami megyei horgászszövetség feladata.

Kovács András

Szeged-Algyõ Atka törpeharcsa gyérítés 2019.12.12. Képen: Láda Gáspár és Bognár János a merítõ Fotó: Török János - Délmagyarország - DM

Fotó: Torok Janos

Tizenkét főállású halőre van a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének, ők télen nem a lábukat lógatják a kevesebb pecás okán, hanem eszközöket tartanak karban, csónakokat, hálókat és varsákat javítanak, gondozzák a vízpartot és legfőképpen idegenhonos halakat gyérítenek. Ez a szezon már december első felében megkezdődött az Atkai holtágban.

Szezon van

– Jogszabály is kötelez bennünket a gyorsan túlszaporodó, invazív halfajok gyérítésére, saját eszközeinkkel és szakembereinkkel évente jellemzően 100–150 mázsa törpeharcsát veszünk ki horgászvizeinkből – mondta holtág partján, akció közben Láda Gáspár. A szövetség elnöke hozzátette, erre leginkább a téli időszak az alkalmas, a csapdának letűzött varsák ilyenkor kevesebb horgászt zavarnak, mint a nagyobb mozgású főszezonban.

Megyénk horgászvizeti Megyénk horgászvizeit 100-150 mázsa törpeharcsától szabadítják meg évente. Fotó: Török János

Megtudtuk, hogy mint a legtöbb halfajta, a törpeharcsa is telelő csoportokban áll össze ilyenkor, vagyis „bandázik”, és ha eltalálják ennek a helyét, akkor sokkal nagyobb a fogás, hatékonyabb a gyérítés, mintha ezt nyáron tennék. Természetesen, ha bármilyen más, néhány nyaras normál vagy nemes hal is belemegy a varsában, azt ott azonnal visszadobják a vízbe.

Haza kell vinni

A törpeharcsát ugyanakkor tilos visszadobni, és ez vonatkozik a horgászokra is, legyen tél vagy nyár. Szóval, akik többet fogtak a kelleténél, vagy csak nem szeretik, azok sem ereszthetik vissza – ez is egyfajta ritkítása az állománynak, gyakorlatilag minden invazív halfajtát haza kell vinniük a pecásoknak.

A gyérítés úgy történik, hogy a jónak vélt, bandázós helyeken leszúrják a varsákat, időnként körbemennek a halőrök, a fogást egy csónakba eresztik, majd onnan rövid időn belül újra vízbe kerül a törpeharcsa, de már a halőrházhoz közeli gyűjtőhálóba.

Láda Gáspár és Bognár Sándor a csónakban. Fotó: Török János

Túl aprók

Ottjártunkkor Bognár Sándorral és Molnár Gézával találkoztunk, de a munkában segít nekik ifj. Belovai János is. Elmondták, hogy egy varsa 50–100 kiló halat is megfog, aznap 4,5 ladikkal szedtek össze, vagyis a 32–35 mázsa törpeharcsát rejtett a háló, amiből kívülről csupán a legfelső vízrétegben szaporán úszkálók látszottak. Persze habzott a holtág rendesen.

A halőröktől megtudtuk, van, aki elviszi a törpeharcsákat, egy ideig utóneveli azokat, majd külföldre értékesíti. Ez utóbbira már csak azért is szükség van, mert a halak döntő többsége annyira apró, hogy hazai értékesítésükbe nem érdemes belefogni. A kifogott törpeharcsák talán, ha egy százaléka éri el azt a méretet, amivel érdemes lenne ilyen megközelítésből foglalkozni.

Gonosz ikrafaló

Miért indokolt a gyérítés? A törpeharcsa étvágya határtalan, táplálék-konkurenciát jelent az őshonos, kedvelt halaknak, és a horgászélményt is jelentősen rontja. A gyérítéssel pedig lényegesen több élelem jut az őshonos halainknak – ahol a törpeharcsa megjelenik, igencsak megkeseríti a horgászok életét. Hatalmas a szaporodási képessége, mellette pedig egy gonosz ikrafaló, ami a többi halfajhoz mérten jóval több ivadékot pusztít el.

A kifogott törpeharcsák valóban aprók, csak utónevelés után lehet eladni. Fotó: Török János

Invazív faj

Az egyszer megtelepedett és elszaporodott invazív fajok visszaszorítása nagyon nehéz, sőt az esetek többségében egyenesen megoldhatatlan feladat. Az egyetlen eredményes út a megelőzés, amelynek a felvilágosítás, a nevelés lehet az alapja.

Idegenhonos halfajták

Az összes gerincescsoport közül a halak körében találjuk a legtöbb idegenhonos fajta. Ezek nemcsak az őshonos halakra, hanem az ökológiai rendszer összes elemére hatással vannak. A betelepítések okait kutatva kiderült, hogy nemcsak a gazdasági haszonnal kecsegtető, tógazdasági körülmények közé telepített és onnan kiszabaduló halfajok jelentenek problémát, hanem egyre több a felelőtlen akvaristák által megunt, vagy az akváriumokat kinőtt, s ezért a természetes vizekbe szabadon bocsátott egyedek száma is. Szakmai kérdés, hogy az egyik legnagyobb problémát jelentő ezüstkárász idegenhonosnak számít-e, avagy őshonos fajként hozott létre túlszaporodott állományokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában