Szűkös karácsonyuk lesz

2019.12.06. 14:50

Megvették a házat, mégsem lett az övék: a régi tulajdonos elfelejtett szólni, hogy kölcsönnel terhelt

Nincs könnyű helyzetben a három gyermeket nevelő, pitvarosi Vass család. Mire kifizették a házukat, kiderült, hogy árverés alá került az otthonuk, mert az előző tulajdonos kölcsönt vett fel rá, amit nem fizetett. A falusi csokkal most egy másik házat vettek.

Kovács Erika

Három gyermeket nevelnek Vassék: Milánt, Ildikót , Szilviát. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

 

Kényszerből kellett másik házat vásárolni

– Kisfiunk, Milán 5 éves, Ildikó 3, Szilvia pedig 1 esztendős lesz. November 1-jén költöztünk Pitvaroson a családi házunkba. Saját ház, a falusi csok segítsé­gével vettük meg, de még így is 400 ezer forintunkba került a különböző adminisztrációs és utazási költségekkel, ami hatalmas érvágás volt. Nem így terveztük, kényszerhelyzetbe kerültünk – mesélte kálváriá­jukat Vass Roland, az édesapa. A család korábban egy másik házat is vásárolt egy pitvarosi la­kostól. Nem gondolták, hogy csúnyán át­­­veri őket.

Három gyermeket nevelnek Vassék: Milánt, Ildikót , Szilviát. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

– Legénykoromban először al­­bérletben laktam ab­­ban a másik házban. Aztán úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy megvásároljuk. Négy évig törlesztettük az egymillió forintos vételárat. Tavaly novemberben járt le az utolsó részletünk. Nagyon boldogok voltunk, hogy végre papíron is a miénk lehet a ház. Sokat költöttünk rá. Mondták is a szomszédok, hogy egész másképp néz ki, mint annak előtte. Korai volt az örömünk. Az eladó azt mondta, várni kell az átírással, mert van egy kis probléma.

– Vártunk türelmesen, mígnem nyáron kiderült, hogy el­­­­­árverezik az otthonunkat. Kiderült, hogy a ház jelzáloggal terhelt, az 5 millióból még 1,3 millió tartozása van a ház volt tulajdonosá­nak, amit nem fizetett. Ügy­­véd előtt olyan megállapo­dást kötöttünk az eladóval, hogy két éven belül rendezi a helyzetet. Vagy visszafizeti a pénzt, vagy vesz egy cserelakást – tette hozzá a felesége, Vassné Kardos Szilvia.

250 ezerből élnek öten

– Nem várhattuk meg, hogy elárverezzék a fejünk fölül a házat. Ezért éltünk a falusi csok lehetőségével, és megvettük ezt az otthont. Egyébként úgy tudjuk, sikertelen volt az ár­­­verés.

A Vass család havi 250 ezer fo­­rintból él. Ebben benne van a 3 gyermek utáni családi pótlék, a gyes és az apa 169 ezer forintos fizetése. Tótkomlóson dolgozik a cipzárgyárban. – A számlák kifizetése az első, meg a rezsi. Ami marad, azt a gyerekekre költjük és a házra. Most az átírási procedúra miatt kéthavi rezsiszámla kifizetése vár ránk karácsony körül.

A falusi csok segítségével költözhettek be a pitvarosi házba, még zajlik a berendezkedés. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

Aggódnak gyermekeik egészségéért

A gyerekek aranyosak, szó­foga­dóak. A szülők sokat ag­­gódnak az egészségükért. Egy­­éves kis­­lányukat, Szilviát a jövő héten kórházba viszik, mert vészesen vérszegény, szer­­vezete nem hasznosítja a va­­sat. Utána MRI-n is átesik, hogy kiderüljön, miért laposabb a koponyája.

– Milánkánál pedig az volt a gond, hogy születésekor 38 centi volt a fej­­körfogata. Öt hónaposan ko­­ponyaszűkítő műtéten esett át. Úgyhogy mindig van miért izgulnunk...

A házaspár úgy véli, szűkös karácsonyuk lesz. A házvásár­lás felemésztette minden tartalékukat. Roland mindent megtesz, rengeteget dolgozik, hogy a gyerekeknek ne kelljen semmit sem nélkülözniük.

 

Jóakarat hídja

A lapunkban bemutatásra kerülő 12 család számára a jóakaratforintokat december 15-éig várjuk a Szeged–Csanádi Egyházmegyei Karitász 11735005-20392886 OTP Banknál vezetett számlaszámára. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 62/567-825-ös telefonszámon jelentkezhet munkaidőben. Bútort, műszaki cikket és egyéb tárgyi adományokat csak abban az esetben fogadunk, ha azok megfelelő állapotúak, és a támogatott családoknak valóban szükségük van rá. Ezeket előzetes egyeztetés után a helyileg illetékes Szeged–Csanádi Egyházmegyei Karitász irodájába vihetik el a felajánlók, vagy közvetítésünkkel közvetlenül a kiválasztott családnak is átadhatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában