Járulékmentesek lesznek a dolgozó nyugdíjasok

2020.01.03. 10:14

Adócsökkentésekkel kezdődik az esztendő

A turisztikai szálláshelyek és az 50 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégek spórolhatnak sokat a 2020-as adóváltozásokon. A lakásépítések áfakedvezménye is megmarad a falusi csokkal érintett településeken. Júliustól pedig egyetlen dolgozó nyugdíjasnak sem kell járulékot fizetnie a munkavégzés után.

J. Z.

A falusi csok által érintett településeken marad az áfa-visszatérítés a lakásépítéseknél. FOTÓ: FÖLDI IMRE

Sokat spórolhatnak a közterheken a kis- és középvállalkozások, ha januártól adónemet váltanak.

Csökken a kisvállalkozói adó

A becslések szerint 57 ezer cég járhat jól, ha idén a kisvállalati adót (kivát) választja. Azok a kis- és középvállalkozások jogosultak erre, amelyek legfeljebb 50 főt alkalmaznak, és az előző évi bevételük, valamint mérlegfőösszegük nem haladja meg az egymilliárd forintot. Az adó mértéke januártól 13-ról 12 százalékra csökken. Ha ezt kifizeti a cég, nincs más dolga, letudta a közterheit. Nem kell társasági adót, szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást be­­vallania és fizetnie. Az érintett vállalkozások 24 milliárd forintot takaríthatnak meg a kivával.

A falusi csok által érintett településeken marad az áfa-visszatérítés a lakásépítéseknél. FOTÓ: FÖLDI IMRE

ÁFAmentes a falusi csok

Nem szűnik meg teljesen az áfa-visszatérítés a lakásépítéseknél, csak átalakul a támoga­tás. Ettől az évtől csak azok vehetik igénybe, akik a falusi csok által támogatott településeken építkeznek. Ugyanakkor az építkezés mellett a lakásbővítéshez, -korszerűsítéshez kapcsolódó költségek áfája is visszaigényelhető. A támogatás csak a 2018. január 1-je és 2022. június 30-a között kiállított, 27 százalékos áfatartalmú számlák esetében vehető igénybe. A falusi csok egy gyermek esetén 600 ezer forint, két gyermeknél 2,6 millió, három vagy több gyermek esetében 10 millió forint. A támogatás fele fordítható lakásvásárlásra, a másik felét az ingatlan korszerűsítésére, bővítésére kell fordítani.

Nyugdíjasok járulékmentessége

Júliustól egyetlenegy dolgozó nyugdíjasnak sem kell járulékot fizetnie. Jelenleg csak azok mentesülnek a járulékfizetés alól, akik hivatalos munkavi­szonyban állnak. Bérükből csak a 15 százalékos személyi jö­­vedelemadót vonják le, nem kell fizetniük semmilyen járulékot, mert mentesülnek a 10 százalékos nyugdíjjárulék és a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék fizetése alól. A járulékmentesség kiterjesztésével a becslések szerint 20 milliárd forint marad a nyugdíjasoknál.

Csökkennek az adóterhek a turizmusban. ILLUSZTRÁCIÓ: KALLUS GYÖRGY

Adócsökkentés a turizmusban

Sokat spórolhatnak majd a szál­­­lodák, panziók, kempingek, üdülőházak üzemeltetői is 2020-ban. A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást terhelő adó mértéke jelentősen, a korábbi 18 százalékról 5 százalékra csökken. A kedvezményes adómértéket azokban az esetekben kell először alkalmazni, amelyekben a fizetendő adót január 1-jén vagy azután kell megállapítani. Ha valaki egy családi nyaraláson még tavaly, szállásfoglaláskor előleget fizetett, az előleg 18 százalékkal, az elseje után kiállított számla pedig 5 százalékkal adózik.

Nem kell adót fizetniük

Életük végig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak az édesanyáknak, akik négy vagy több gyermeket ne­­velnek. Az adókedvezményt a vér szerinti és az örökbe fogadott, valamint a már felnőtt gyermekek után is igénybe ve­­hetik. Az szja-mentesség negyvenezer nőt érinthet az or­­szágban. Az adómentesség megállapítását a munkáltatónál kell kezdeményezni. Ezzel párhuzamosan a családi adókedvezményt sem veszítik el a szülők, a 15 százalékos szja-­mentesség mellett az édesanya, valamint vele megosztva az édesapa együtt is igényelheti.

Százezreket spórolnak

A legalább négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége az átlagkeresetet alapul véve évi ötszáz-hatszázezer forintot hagy az érintett családoknál – nyilatkozta Kutassy Jenő, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettese az M1-en.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában