Egyedülálló technikával mentik a hajót

2020.01.23. 08:53

Már félig kint van a vízből a Szőke Tisza – fotók, videók

A hajóroncsot hatalmas ballonokkal, csörlőkkel és drótkötelekkel próbálják a partra vontatni. Legalább 30 ember dolgozik a hajó mentésén. Egy nem várt körülmény miatt nem kizárt, hogy még szombaton is a kiemelésen dolgoznak majd.

Folytatják a Szõke Tisza hajó kiemelését, sólyázását a Kész Kft. munkatársai a Tápéi kikötőben. Délutánra több mint a felét partra csörlőzték a nyolcvan méteres hajónak. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Pénteken folytatódott a munka, erről írt cikkünket ide kattintva olvashatja. >>>

Szombaton elromlott, de megjavították a csörlőt, így folytatódhatott a munka. >>>

15:30 – Az eredeti terv az volt, hogy pénteken délutánra érik el, hogy a teljes hajó a partra kerül. Azonban az orra várhatóan a part fölött magasodik majd. Ezért a végét meg kell emelni, hogy átbillenjen. A csütörtöki fennakadás miatt elképzelhető, hogy ezzel csúszni fognak. A helyszínen elmondták, hogy nem kizárt, hogy még szombaton is a kiemelésen dolgoznak majd.

[embed]]

Pénteken egyébként a helyszínre érkezik Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, aki a Hableány kiemelésén dolgozott együtt a Szőke Tiszát partra húzó MA-HARD Vízépítő Kft.-vel.

 

12.00 - Egy kisebb probléma adódott a Szőke Tisza kiemelése közben. Amikor a hajó nagyobb része már a szárazföldre került, de a hátulja még a vízben volt, a felhajtóerő miatt le kellett állítani a műveletet, nehogy eltörjön a hajótest. Most újabb ballonokat tesznek alá, amivel megpróbálják egyenesbe hozni, és ha ez sikerül, tovább folytatják a partra vontatást.

11.52 – Újabb fontos métereket tett meg a Szőke Tisza a part felé késő délelőtt. A hajóroncs kiemelése továbbra is a tervek szerint halad, egyelőre semmilyen fennakadás sem volt.

11.39 – A kiemelést több hónapos előkészítés előzte meg. A roncsot tavaly októberben hozták a felszínre. A hajótest köré vízforgató rendszert telepítettek, hogy a jégréteg ne okozhasson további károkat. A parton földből rámpát építettek, és a már említett csigákkal, csörlőkkel és csaknem két kilométeres kötélzettel való kiemeléshez pedig bekötési pontokat alakítottak ki a hajótestben és a szárazföldön – mondta még a kiemelés megkezdése előtt Heizler Tamás, a kiemelést végző MA-HARD Vízépítő Kft. ügyvezetője.

11.19 – Most egy nagyjából hatvan méteres szakaszon kell húzniuk a hajót a szakembereknek. Ezután szét kell húzni a jelenleg működő csigasorokat, és újra kell majd építeni a drótkötélrendszer egy részét. Ez a csörlős technika egyébként Magyarországon egyedülálló, máshol még nem alkalmazták.

10.40 – Mivel a hajótest jobbra dől, több mint tíz, egyenként ezer literes víztartályt helyeztek, megakadályozva, hogy tovább dőljön. Közben több munkagép is készenlétben áll, hogy ha esetleg valami probléma adódna, azonnal közbe tudjanak avatkozni.

09.21 – A hajótest kiemelésén legalább 30 ember dolgozik jelenleg, közülük néhányan az elmúlt percekben egy újabb felfújható ballont húztak be a hajó orra alá. Ha ez megtelik levegővel, akkor újra megfeszítik a drótköteleket, és ismét métereket haladhat a part felé a Szőke Tisza.

08.30 – Csütörtök reggel fél 9-kor megkezdték a Szőke Tisza kiemelését a szakemberek, Szegeden a téli kikötőben. A hajóroncsot csörlőkkel és drótkötelekkel próbálják a partra vontatni. Várhatóan óránként 16 métert tudnak majd megtenni.

Fotó: Karnok Csaba

Arra számítanak, hogy a hajótest pénteken, valamikor nap közben fog teljesen a partra kerülni.

– A legnagyobb fejtörést az okozza, hogy miként változik majd a hajótest dőlésszöge a vontatás során. A faránál fogva húzzuk majd a rámpára. A hajótest jobbra dől, körülbelül 130 centiméterrel van magasabban a bal oldala. Lehet, hogy a vontatás közben le kell állnunk és kompenzálnunk kell a dőlést ahhoz, hogy folytathassuk a munkát. Erre többféle megoldással készülünk, és az adott helyzetben fogjuk eldönteni, melyik módszert vagy mely módszerek kombinációját választjuk – mondta a mentés előtti napokban lapunknak Heizler Tamás, a KÉSZ Csoporthoz tartozó MA-HARD Vízépítő Kft. ügyvezetője. Őket bízta mag a Hajózásért Alapítvány a legnagyobb magyar folyami gőzös megmentésével.

További részletek hamarosan!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában