Családi gazdasággal, agrárinformatikával is foglalkozik a szentesi szakember

2020.01.15. 09:00

Lóczi Jánost agrárinnováció kategóriában jelölték Az év agrárembere címre

Három Csongrád megyei agrárszakemberért szurkolhatunk idén Az év agrárembere versenyen, köztük agrárinnováció kategóriában egy szentesi gazdáért, Lóczi Jánosért. Az online közönségszavazás január 20-ig tart. A voksokat az azevagrarembere.hu/szavazas oldalon lehet leadni.

Kovács Erika

Agrárinnováció kategóriában drukkolhatunk Lóczi János sikeréért a szavazáson.

Fotó: Runyai Gábor

– Belenőttem a mezőgazdaságba, a kertészetbe. Édesapám is a Kertészeti Egyetemen végzett, utána került Szentesre, az akkori Árpád téeszhez. A rendszerváltozás előtti években elnöke volt a szövetkezetnek – mondta a szentesi Lóczi János, aki Az év agrárembere versenyen agrárinnováció kategóriában került a döntőbe.

Agrárinnováció kategóriában drukkolhatunk Lóczi János sikeréért a szavazáson.
Fotó: Runyai Gábor

– A rendszerváltozás után édesapám saját gazdaságot alapított, ahol én is segítettem. Mielőtt befejeztem volna az egyetemet, illetve utána is németországi és holland kertészetekben, majd az itthoni családi gazdaságban dolgoztam. Közben egy holland vetőmag cég keresett meg, hogy legyek a munkatársuk. Ott dolgoztam közel 10 évig. Közben a Műszaki Egyetemen munka mellett prémium kategóriás pénzügyi-gazdasági szakon újabb diplomát szereztem a kertészeti mellé. Egy osztrák céggel létrehoztunk egy közös vállalatot, ahol kezdetben szaporítóanyagot forgalmaztunk, majd állítottunk elő, évente több mint 10 milliót. Mivel édesapám nyugdíjba ment, átvettem és átszerveztem a családi gazdaságot, ami már 30 éve szállít a nemzetközi étteremláncnak, zöldségeket, félkész termékeket.

Lóczi János elmondta, 2013-ban egy ismerőse érdekes informatikai termékkel kereste meg. Ezt követően több társával megalapította a szegedi székhelyű Gremon Systems Zrt.-t. Ez a vállalat, az alapításától eltelt idő óta a világ egyik leginnovatívabb agrárinformatikai cége lett, több mint 24 országban rendelkezik ügyfelekkel. Célja olyan professzionális, innovatív, felhasználóbarát döntéstámogató rendszerekkel ellátni a világban működő vállalkozásokat, amelyek használatával optimalizálni tudják működésüket, jelentősen csökkenthetik környezeti terhelésüket és költségeiket, már rövid távon is. Megoldásaik olyan problémákra adnak döntéstámogatást mint például hogyan lehet akár 50%-kal kevesebb víz és műtrágya felhasználásával nagyobb, jobb minőségű hozamot elérni, a várható hozamot pontosabban előre jelezni, vagy akár az élőmunka-felhasználást optimalizálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában