Ezeket az adatokat kell az adóhatóságnak elküldeniük

2020.01.21. 11:32

Orvosi igazolás szükséges a személyi kedvezményhez

A jövedelemadóból igénybe vehető személyi kedvezményre az jogosult, aki a súlyos fogyatékosságról szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved és erről orvosi igazolással rendelkezik.

Munkatársunktól

Az orvosoknak is van adatszolgáltatási kötelezettségük. Illusztráció: Pixabay

Ezen túl az is, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül. A személyi kedvezményhez szükséges orvosi igazolást a szakambulancia, a kórházi osztály szakorvosa, vagy az általuk készített orvosi dokumentáció alapján a háziorvos állíthatja ki.

Az orvosi igazolásnak tartalmaznia kell súlyosan fogyatékos természetes személyazonosító adatait – családi és utónevét, születési helyét és idejét, édesanyja születési családi és utónevét –, lakóhelye címét és adóazonosító jelét. Fontos az igazolás alapjául szolgáló szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma, a súlyos fogyatékosság jellege, vagyis, hogy az végleges vagy ideiglenes. Az utóbbinál annak hatályát is fel kell tüntetni, mint ahogy az igazolás kiállításának dátumát is. És nem hiányozhat a szakorvos, illetve háziorvos aláírása sem.

Azoknak az orvosoknak, szakorvosoknak, akik személyi kedvezményre jogosító igazolást állítottak ki 2019-ben, erről adatot kell szolgáltatniuk január 31-ig. Az ehhez szükséges 19K51-es nyomtatvány a www.nav.gov.hu honlapról tölthető le és kizárólag elektronikusan nyújtható be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában