Helyi közélet

2020.01.10. 13:13

Szentes mint szecessziós város

Móra József képviselő indítványára a város is csatlakozik a Szecessziós Városok Hálózatához.

M. A.

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola épülete is a szecessziós remekművek közé tartozik. FOTÓ: SZENTES.HU

Az 1999-ben alapított Réseau Art Nouveau Networknek jelenleg húsz tagja van, többek között Barcelona, Havanna, Bécs vagy a lombard régió is tagja a szervezetnek, szűkebb környezetünkből pedig Budapest, Szeged, Nagyvárad és Szabadka is csatlakozott. A hálózat célja, hogy tudatosítsa az emberekben a szecessziós örökség kulturális jelentőségét.

A tartalom és a forma közeledését hozó, hangsúlyos színeket és lekerekített formákat használó különleges építészeti stílus Szentesen is meghatározó: többek között a Petőfi Szálló, a Református Imaház, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola épülete, a Felsőpárti Református Templom, a Szentes Járási Bíróság épülete, valamint a Kálvária temető kápolnája is szecessziós stílusú.

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola épülete is a szecessziós remekművek közé tartozik. FOTÓ: SZENTES.HU

A város egy másik szakmai szervezethez is csatlakozik, a barcelonai székhelyű Art Nouveau European Route célja szintén a szecessziós örökség nemzetközi szintű megóvása, ezenfelül azonban a kulturális turizmust is támogatja. Ez utóbbihoz térítésmentesen, a Szecessziós Városok Hálózatához évi kétezer eurós díjért csatlakozik Szentes.

Mint azt Wittek Krisztina, a város főépítésze is elmondta, a nemzetközi szervezetek munkájába történő bekapcsolódás elősegítené a szakemberek és a városok közötti együttműködést, és a város kulturális turizmusát is erősíthetné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában