A Csongrád megyei közgyűlés elsőként csatlakozott a polgári kezdeményezéshez

2020.02.05. 16:37

A nemzeti régiókért gyűjtik az aláírásokat

A régiók egyenlőségét és a regionális kultúrák fenntarthatóságát szeretné elérni a Székely Nemzeti Tanács. Az általuk indított polgári kezdeményezéshez a megyei közgyűlések közül elsőként a Csongrád megyei csatlakozott.

Majzik Attila

Gémes László, a megyei közgyűlés elnöke a megye polgármestereit is arra kéri, támogassák a nemzeti régiók ügyét. Fotó: Majzik Attila

Hét európai uniós országából egymillió állampolgárnak kell támogatnia azt az aláírásgyűjtést, ami azt kívánja elérni, hogy EU-s jogszabály garantálja a régiók egyenlőségét és a regionális kultúrák fenntarthatóságát. A Székely Nemzeti Tanács által indított polgári kezdeményezéshez a megyei közgyűlések közül elsőként a Csongrád megyei csatlakozott. A közgyűlés elnöke, Gémes László a témában szerdán tartott sajtótájékoztatóján arra biztatott mindenkit, támogassák a nemzeti régiók ügyét.

– Annak érdekében, hogy ezt a kérdést az Európai Unió napirendre tűzze, ahhoz 2020. május hetedikéig egymillió aláírást kell összegyűjteni legalább hét uniós országban. Nem szabad lemondanunk annak a lehetőségéről, hogy ez a polgári kezdeményezés elinduljon, tovább kell segítenünk a magyar nemzetiségeket a felzárkózásban, az életszínvonal-javulásban és a kultúránk megőrzésében. Magyarországon pártok feletti egyetértés van az ügy támogatásban, ezért javaslom mindenkinek politikai hovatartozástól függetlenül, hogy támogassa a nemzeti régiók kialakításának lehetőségét – mondta el a megyei elnök.

Gémes László, a megyei közgyűlés elnöke a megye polgármestereit is arra kéri, támogassák a nemzeti régiók ügyét. Fotó: Majzik Attila

 

Mellette Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, agrárminiszter-helyettes, Ádók János, a megyei közgyűlés alelnöke, Bozó Zoltán, a megyei közgyűlés szentesi delegáltja és Kormányos Sándor, a megyei közgyűlés mezőgazdasági tanácsnoka is aláírta a kezdeményezést.

Farkas azt emelte ki, hogy a Kárpát-medencei magyarság jövője szempontjából jelentős lépés a nemzeti régiók kialakítása.

– Fontos, hogy a határon túlra szakadt testvéreinknek, akik megtartották kultúrájukat, identitásukat, magyarságukat és a hazához való kötődésüket, adjunk egy lehetőséget. Próbáljuk segíteni azt, hogy ez ne vesszen el, adjuk aláírásunkat, hogy az Európai Unió képviselői tárgyalhassanak erről a kérdésről, hogy ezek a régiók fennmaradhassanak – mondta.

A kezdeményezéshez a nemzetiregiok.eu oldalon lehet csatlakozni vagy elektronikus, vagy a honlapról letöltve nyomtatott formában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában