Meghatottan vette át a gyűrűt – mindjárt fel is próbálta

2020.02.02. 19:01

Bodrogi Gyula kapta idén a Páger-díjat

Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, színházigazgató, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának, a József Attila Színház és a Vidám Színpad örökös tagja vehette át idén Farkas Éva Erzsébet makói polgármestertől a Páger-gyűrűt a Hagymaházban.

Szabó Imre

Makó, Bodrogi Gyula kapta a Páger díjat fotó: Kuklis István

A Páger-díj, mint korábban megírtuk, civil kezdeményezésre alapított kitüntetés, mely a makói születésű színészóriás nevét viseli. Az odaítélésről minden évben egy színházszakmai kuratórium döntése alapján határoz a város képviselő-testülete. A mostani díjazott, Bodrogi Gyula – mint a makói polgármester, Farkas Éva Erzsébet elmondta – olyan művész, aki nem a pályát választotta, hanem a pálya választotta őt. 9 éves kora óta szerepel, és azt mondja: mindegyik szerepbe bele kell halni. Képes létrehozni a sosemvoltot, közben szenvedélyes vadászként és szakácsként is ismeri a közönség. Gerzanits Nikoletta, az est műsorvezetője azt is elmondta róla, hogy 7 évtizede szolgálja a közönséget; a legkiválóbb komikus, de drámai alakításai is emlékezetesek, fantasztikus orgánuma pedig összetéveszthetetlen. A kuratórium szerint az elismerést pályája gazdagságával érdemelte ki.

 

A díjat egy aranygyűrű jelképezi, Páger legendás fekete pecsétgyűrűjének mása. Ezt a család hozzájárulásával készítteti el minden évben a makói önkormányzat. Ezt adta át a Hagymaház színpadán vasárnap délután Farkas Éva Erzsébet polgármester Bodrogi Gyulának. A kitüntetett szemmel láthatóan meghatódott, a szemét könny futotta el. – 86 éves vagyok, három színházban játszom 6 szerepet, minden este színpadon állok. Nagyon sok díjat kaptam, s most a Páger-gyűrű is az enyém. Ezek után nem csoda, hogy szeretek élni – mondta. Az ékszert alighanem viselni fogja, ugyanis mindkét kezének gyűrűsujjára felpróbálta.

Bodrogi Gyula ismerte Páger Antalt, játszott is vele együtt. A közönséget, felidézve a Villa Negra emlékezetes dalát, megénekeltette, és azt is elmesélte, hogy egyszer Szlovákiában, amikor beszélgetett valakivel, odaszaladt hozzá egy kislány, és azt mondta: Te vagy Süsü! – A legfontosabb a színész és a közönség. Mindenre, mindenkire lehet mondani, hogy fontos, de kettejük nélkül nincs színház – osztotta meg hitvallását.

Arcképcsarnok

Az elismerést eddig Halász Judit, Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Kern András, Törőcsik Mari, Kulka János, Bánsági Ildikó, Rudolf Péter, Kútvölgyi Erzsébet, Cserhalmi György, Gáspár Sándor, Udvaros Dorottya, Csuja Imre, Eszenyi Enikő, Gálffi László és Hegyi Barbara vehette át. A díjazottak fekete-fehér arcképcsarnoka a Hagymaház folyosóján látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában