Helyi közélet

2020.02.27. 15:03

Honvédelmet is oktatnak majd a szegedi egyetemen

Többek között a tartalékos katonai szolgálat népszerűsítéséről írt alá együttműködési támogatást a Szegedi Tudományegyetem és a Honvédelmi Minisztérium. Jelenleg az egyetemnek ötven tartalékos hallgatója van.

Munkatársunktól

Honvédelmi alapismereteket is oktatnak ősztől a szegedi egyetemen – jelentették be a csütörtöki sajtótájékoztatón. Az eseményen Szabó István honvédelmi államtitkár, Rovó László rektor és Fendler Judit, az SZTE kancellárja írta alá az erről szóló együttműködési megállapodást. A dokumentum szerint az oktatás ősszel indul. A honvédelmi alapismeretek mellett az egyetem és a Honvédelmi Minisztérium együttműködik az Önkéntes Tartalékos Rendszer működtetéséhez szükséges humán és anyagi erőforrások felhasználásában. Biztosítják a hallgatók önkéntes részvételi lehetőségét a tartalékos tisztképzésben, támogatják és népszerűsítik a honvédelmi pályát és megnyitják annak a lehetőségét, hogy a tudományos-kutatási tevékenységek területén kölcsönösen támogassák egymást.

Fendler Judit elmondta, hogy az SZTE és a Honvédelmi Minisztérium az oktatás és a kutatás területén korábbra visszanyúló eredményes együttműködését erősíti meg az aláírással. Az együttműködés révén növelik a Magyar Honvédség társadalmi támogatottságát, a katonai pálya – különösen a szerződéses és az önkéntes tartalékos szolgálati jogviszony – ismertségét és népszerűsítését, fejlesztik a Honvédelmi Minisztérium toborzási hatékonyságát, valamint együttműködnek a védelmi innováció és kutatásfejlesztés területén.

Szabó István honvédelmi államtitkár pedig arról beszélt, hogy a honvédség jelenlegi legfontosabb projektje a Zrínyi Honvédelmi és haderőfejlesztési program. Ennek az a célja, hogy egy olyan honvédség legyen, ami képes megfelelni a 21. század kihívásainak.

Az államtitkár szerint a honvédelem ügye össztársadalmi ügy. Éppen ezért keresik az együttműködést például az oktatási intézményekkel. Szabó István azt is elmondta, hogy a szegedi egyetemnek jelenleg több mint ötven tartalékos hallgatója van.

Ezek is érdekelhetik