Ügyelet továbbra is van

2020.03.17. 19:37

Alig viszik már oviba a gyerekeket kistelepüléseken

Van, ahol már bezárták az óvodát, a legtöbb településen azonban még biztosítanak gyerekfelügyeletet. Az igény azonban napról napra egyre kisebb, a szülők igyekeznek megoldani, hogy ne kelljen közösségbe vinniük a kicsiket sem.

Timár Kriszta

Sándorfalva ovi bezárt fertõtlenítik a játékokat, bútorokat 2020.03.17. Képen: Fotó: Török János Délmagyarország DM

Fotó: Török János

Hétfőn bezárt Magyarország összes iskolája, az óvodák és bölcsődék pedig ügyeletet tartanak azok számára, akik nem tudják megoldani gyermekük elhelyezését. Körbenéztünk néhány megyei településen, mekkora az igény erre a szolgáltatásra. Kiderült: alig néhányan vannak már csak az intézményekben.

Kisteleken mindkét óvoda tart ügyeletet.

– Hétfőn még 16 és 17 gyerek volt a két intézményben, kedden már csak 7 és 5. A hozzánk tartozó pusztaszeri óvodában is a hétfői 9-ről 3-ra esett vissza kedden azok száma, akiket bevittek szüleik – tájékoztatta lapunkat Sejben József, a Kisteleki Óvoda, Bölcsőde és Minibölcsőde igazgatója. Öt gyerekre már elég egy délelőtti és egy délutáni óvónő, illetve egy dajka.

– A többiek is dolgoznak: adminisztrációs munkát végeznek, illetve fertőtlenítik az üres szobákat. A létszámadatokat minden nap meg kell küldeniük az Oktatási Hivatalnak. A héten még biztosan nyitva leszünk, aztán kiderül, hoznak-e más határozatot – mondta. A minibölcsődét egyébként a hétre már bezárták, a bölcsődében pedig tegnap négy gyerekre vigyáztak.

A bölcsőde Balástyán nem üzemel, az óvodában nagyjából tíz gyerek van. – Étkezést viszont ennél jóval többen igényelnek, ők hazaviszik az ebédet – tette hozzá Csontos Mária intézményvezető.

Sándorfalván ugyanakkor a polgármester hétfőn rendeletet hozott, mely szerint az óvoda határozatlan időre bezárt. – Nem jelezte senki, hogy ne tudná megoldani a gyerekfelügyeletet. Mindenki egyetért abban, hogy a járványt úgy lehet megállítani, ha otthon maradunk – fogalmazott Kiss Éva óvodavezető. – A dolgozók most elvégzik a nagytakarítást, utána szabadságon lesznek. Ügyeletet viszont tartunk: délelőttönként én például elérhető vagyok az intézményben. Aki pedig rendelt ebédet, azt elviheti – tette hozzá.

Bakson az igényekhez igazodva minden nap változik, mikor hány gyerekre kell vigyázni. Búzáné Huszka Ildikó óvodavezető elmondta, kedden hárman voltak, ma és holnap viszont valószínűleg több kicsit visznek. Ópusztaszeren ugyanakkor tegnap például mindössze egy gyerek miatt tartott nyitva az óvoda. Ügyeletet viszont ilyen esetben is biztosítani kell.

Kübekházán is adott volt ez a lehetőség, ott azonban senki nem vette igénybe. Molnár Róbert polgármester úgy fogalmazott, büszke a lakókra, akik komolyan vették a kialakult helyzetet, és az ajánlásoknak megfelelően otthon maradtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában