Feleslegesen ne járkáljunk a háziorvosunkhoz

2020.03.26. 09:15

Receptet is telefonon kérjünk

Gyógyszerek felíratásáért keressük fel telefonon háziorvosunkat, illetve egyeztessünk vele, mielőtt a rendelőbe mennénk panaszunkkal. Beutalót és igazolásokat ne kérjünk. Táppénzről szóló papírt is csak nagyon indokolt esetben kaphatunk.

K. A. R.

Legyünk türelmesek az orvosokkal, nem tudnak minden hívást egyből fogadni. FOTÓ: FRANK YVETTE

Több cikkben is felhívtuk már a figyelmet arra, hogy a háziorvosok rendelését kizárólag azok keressék fel, akiknek ez állapotukból adódóan feltétlenül szükséges, de előtte érdemes telefonon időpontot egyeztetniük. Azok is tegyenek így, akik rendszeres injekció beadása miatt mennének a rendelőbe. Lázas, köhögő be­­teg a váróba nem mehet be, amíg erre engedélyt nem ad az egészségügyi szakember.

A vírusfertőzésre gyanús pá­ciensek és a lehetséges kontaktok kizárólag telefonon jelentkezzenek, személyes megjelenésük tilos. Az országos tiszti főorvos keddi bejelentése szerint elkezdődött a háziorvosi rendszer racionalizálása, az akut légúti betegségben szenvedők számára egy külön részleget alakítanak majd ki, és a többieknek egy másik helyiséget. A tervek szerint ez egy hé­­ten belül megvalósul.

Ha nincs sürgős problémánk, telefonon kérjünk segítséget háziorvosunktól, de ne kérjünk beutalót laborba, kontrollvizsgálatra, javaslatmeghosszabbí­tásra. Továbbá igazolásért, gondozási kiskönyv kitöltéséért, jogosítvány vagy egyéb alkalmassági vizsgálatért, későbbre előjegyzett műtéti kivizsgálás miatt se keressük fel az orvosokat, ezekkel várjunk a veszélyhelyzet végéig. A házhoz hívásokat csak a legszükségesebb esetben tudják vállalni, erről előzetesen telefonon egyeztetnek az orvosok a páciensekkel, fontos, hogy kényelmi szempontok nem indokolják a házhoz hívást.

Legyünk türelmesek az orvosokkal, nem tudnak minden hívást egyből
fogadni. FOTÓ: FRANK YVETTE

Fontos, hogy táppén­zes igazolásért se keresse a munkavállaló és a munkáltató az orvost, csak mert a vírusfertőzés miatt leáll a munkahely működése, a háziorvosoknak nem áll módjukban ezért igazolást adni. Ahogyan azért sem, mert az iskolaszünet miatt a szülőnek otthon kell maradnia gyermekével.

Recept felíratásáért viszont kizárólag csak telefonon keressük az orvost, aki e-recept formájában írja fel a szükséges gyógyszert, akár az antibioti­kumot is. Ezt akár a hozzátartozó is kiválthatja, ha tudja a vény tulajdonosának a tajszámát, és igazolni tudja saját személyazonosságát. Az enyhe légúti panaszokat vény nélkül kapható köhögéscsillapítókkal, lázcsillapítókkal, torokfertőtlenítővel és köptetőkkel kezeljük otthon.

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában